La nicio lună de la semnarea contractului de finanţare privind reabilitarea Cetăţii Oradea, ieri, s-au parafat, în prezenţa lui Vasile Blaga, ministrul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, alte două contracte menite să asigure finalizarea a două obiective importante pentru bihoreni: modernizarea ambulatoriului de la Spitalul Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu", respectiv a drumului judeţean Sudrigiu-Pietroasa-Cabana Padiş. Documentele au fost semnate ieri, în Sala Mare a Primăriei Oradea, în prezenţa celor doi reprezentanţi ai administraţiilor locale beneficiare, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle, şi a primarului Oradiei, Ilie Bolojan.

Cele trei proiecte semnate până în prezent au fost câştigate în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2007-2013, urmând ca, săptămânile următoare, să se semneze şi contractul pentru reabilitarea a 19 străzi din Oradea. După finanţarea obţinută pentru etapa I privind reabilitarea Cetăţii Oradea, de ieri Primăria Oradea se poate lăuda cu un alt obiectiv de aceeaşi anvergură. Cel de-al doilea proiect aprobat în cadrul POR priveşte modernizarea ambulatoriului de la Spitalul Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu", valoarea totală a investiţiei ridicându-se la 5.889.256,45 lei inclusiv TVA, din care 4.849.975,9 lei reprezintă fonduri nerambursabile. Pe durata celor 12 luni asumate prentru implementarea proiectului se vor reabilta 117 încăperi, va fi înlocuită tâmplăria de lemn sau metal, precum şi instalaţiile interioare. "Proiectul permite ca 40% din valoarea aprobată să fie alocată pentru dotarea ambulatorului cu echipamente. Astfel, avem în vedere achiziţionarea de echipamente de exploatare complexă cu ultrasunete, a unui oftalmoscop electric, a unui electrocardiograf etc.", a declarat viceprimarul Oradiei, Gheorghe Carp.

A venit şi vremea drumului spre Padiş
Apoi, în a doua parte a întâlnirii cu ministrul Vasile Blaga, a fost semnat şi contractul privind finanţarea drumului judeţean Sudrigiu-Pietroasa-Cabana Padiş. Beneficiarul acestui proiect este CJ Bihor, cel care, zilele trecute, a şi scos la licitaţie execuţia lucrării. Potrivit anunţului de licitaţie, reabilitarea celor 28,5 km din DJ a fost evaluată la preţul de 56.783.985 lei. La licitaţie şi-au prezentat ofertele nouă firme, săptămâna viitoare, comisia de evaluare urmând să hotărască societatea care va executa lucrările. "Suntem la cel de-al treilea proiect finanţat în cadrul POR şi sper să mai fie şi altele, cum ar fi reabilitarea celor 19 străzi şi cea de-a doua etapă privind Cetatea Oradea. Vă rog să accesaţi toate axele de intervenţie. Mai mult, Bihorul poate să obţină finanţare şi în baza programelor de colaborare transfrontalieră. Vă invit să finalizaţi cât mai repede licitaţiile pentru desemnarea firmelor, mai ales că acum am ridicat şi cota de cofinanţare la 30% din valoarea lucrărilor de execuţie, iar banii vă pot intra în cont imediat", a declarat Vasile Blaga. Acesta a dat asigurări că şi săptămâna viitoare Guvernul va aloca bani judeţului Bihor pe programul de modernizare drumuri comunale şi a sfătuit administraţiile locale să se grăbească cu proiectele privind reabilitarea blocurilor, pentru că, la finele lunii iulie, se vor debloca bani pentru cea de-a doua etapă.