Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), consumul anual de peşte al României este de 7 ori mai mic decât cel înregistrat în ţările UE, un român consumând anual doar 3 kg de peşte, faţă de 21,35 kg cât consuma o persoană din UE în 2001. Doar o treime din consum este susţinută din producţia internă, iar restul din importuri. Consumul scăzut de peşte în România se datorează unei informări insuficiente a consumatorului privind consumul produselor din peşte, dar şi unei slabe organizări a producătorilor şi procesatorilor din sector. Conform datelor ANPA, sectorul pescăresc din România înregistrează, cu un an înaintea integrării, un grad ridicat de uzură a amenajărilor piscicole, surse de finanţare şi investiţii insuficiente precum şi o infrastructură slab dezvoltată şi o flotă neperformantă. De asemenea, la ora actuală, sectorul deţine 40.000 hectare amenajări piscicole cu potenţial productiv diminuat sau folosite în alte scopuri şi o gamă redusă de produse pescăreşti. Din datele ANPA reiese că până la data de 17 ianuarie 2006 existau un număr de 219 amenajări piscicole cu licenţă, pe o suprafaţă totală de 50.717,42 ha şi o producţie medie anuală de peşte de consum de 543 kg/ha. Producţia de peşte în 2005 s-a ridicat la 4667,717 tone, cea mai mare fiind obţinută la crap - 1.758,514 tone, caras - 612,497 tone, păstrăv - 564,908 tone, somn - 116,594 tone. De asemenea, în 2005, s-au importat 61.220,3 tone de peşte, sub diverse forme - viu, refrigerat, congelat etc. în valoare de 51,28 milioane euro, din exporturi România cîştigînd 2,38 milioane euro pentru 597,091 tone exportate.