Relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia au atins un nou punct minim, fiind marcate de serii de sancţiuni, astfel că, după 25 de ani, cele două ţări se îndreaptă spre un nou Război Rece, comentează cotidianul The Washington Post.

 

"Relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia au atins un nou nivel minim, cu serii de sancţiuni şi reacţii simetrice. La 25 de ani de la încheierea Războiului Rece, relaţiile sunt din nou deteriorate profund. (...) Actualele tensiuni nu au apărut pentru că Statele Unite au vrut brusc deteriorarea relaţiilor cu un vechi adversar. Ceea ce se întâmplă este o reacţie la decizii ale preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin. Aceste decizii au fost luate deliberat de Moscova, probabil din raţiunile de politică internă şi externă ale lui Vladimir Putin", explică The Washington Post într-un editorial intitulat "Ne îndreptăm spre un nou Război Rece".

"Vladimir Putin a ales să anexeze Crimeea de la Ucraina şi apoi să instige, în 2014, la un conflict separatist în estul Ucrainei, încălcând toate normele postbelice privind suveranitatea naţională. Războiul din regiunea ucraineană Donbas a fost o tactică a lui Vladimir Putin de a genera instabilitate în Ucraina după ce preşedintele Viktor Ianukovici, un aliat, a demisionat pe fondul protestelor masive. Vladimir Putin era deranjat de hotărârea Ucrainei de a semna un acord cu Uniunea Europeană. Dar Ucraina nu este un vasal al Rusiei, iar pretenţiile lui Vladimir Putin în sensul unei sfere de influenţă nu sunt valide. Sancţiunile impuse de Statele Unite şi Europa au fost o reacţie la impulsul neinspirat al lui Vladimir Putin de a utiliza violenţa ca instrument de intimidare şi coerciţie", susţine The Washington Post.

Rusia acuză că protestele masive care au condus la înlăturarea Administraţiei Viktor Ianukovici au fost organizate cu susţinerea Occidentului.

"O altă decizie neinspirată şi deliberată a fost cea a ingerinţelor ruse în campania electorală din SUA. Vladimir Putin nu poate evita responsabilitatea pentru tentativele ruse de a afecta candidatura fostului secretar de Stat Hillary Clinton şi pentru posibila favorizare a lui Donald Trump" în scrutinul prezidenţial american, argumentează The Washington Post.

"Sancţiunile impuse Rusiei de preşedintele Barack Obama, în decembrie 2016, înăsprite recent de Congresul SUA, nu au apărut din senin. Sunt o reacţie logică la tentativele lui Vladimir Putin de a se implica în sistemul democratic american", subliniază The Washington Post.