În cadrul unei reuniuni a Asociaţiilor Municipiilor din România, primarii PD-L din ţară s-au înţeles să declanşeze împotriva Guvernului o acţiune concertată în legătură cu refuzul autorităţii centrale de a mai acorda municipiilor subvenţiile pentru cărbunele folosit în 2007 de către Electrocentrale. Viceprimarul Oradiei cu atribuţii de primar, Mihai Groza s-a raliat acestei acţiuni, hotărând că formularea în instanţă a unei acţiuni împotriva Guvernului este cea mai bună cale. Pentru a pune în practică acest demers, Groza avea nevoie de aprobarea consilierilor locali orădeni, care însă au refuzat să dea curs acestei solicitări, hotărând să fie continuate demersurile pe cale amiabilă.

Pe ordinea de zi a Consiliului Local Oradea reunit în şedinţă ordinară joi, înainte cu câteva minute de începerea şedinţei, a apărut o solicitare cu privire la mandatarea lui Groza pentru promovarea unei acţiuni în justiţie. Raportul de specialitate nu a fost prezentat în comisii, mai mult, pe masa consilierilor a fost pusă o singură foaie, lipsind documentele şi anexele la care se făcea referire în raport. Consilierii locali au refuzat să dezbată proiectul de hotărâre până când executivul orădean nu le-a pus la dispoziţie toate actele care au stat la baza discuţiilor dintre executiv şi Ministerul Internelor şi Reformei Administrative. Valoarea la care se ridică subvenţia este de 3,3 milioane lei, bani care vor trebui acoperiţi de la bugetul local. Atât consilierii PNL, cât şi cei ai UDMR au solicitat lămuriri cu privire la demersurile făcute de executiv pentru a convinge Guvernul să ne vireze această sumă şi au solicitat ca aceste discuţii să continue. "Cred că ar trebui să facem o comisie şi să mergem la minister să rezolvăm această problemă pe cale amiabilă", a declarat Mihai Manea, consilier PNL. În schimb, Mihai Groza a încercat să acrediteze ideea că o astfel de iniţiativă este tardivă şi că este "convins că nu va rezolva nimic". De asemenea, consilierul UDMR Huszar Istvan a fost de părere că executivul nu a depus toate diligenţele pentru obţinerea acestor bani. "Nu sunt convins că au fost epuizate toate căile amiabile. O acţiune în justiţie nu face decât să amâne virarea acestor sume. Prima acţiune întreprinsă de Primărie datează din 30 ianuarie a.c. De ce am stat atâta timp şi nu am făcut nimic?" - s-a întrebat consilierul Huszar.

În aceste condiţii, consilierii locali nu s-au alăturat demersului lui Groza, obligându-l, în schimb, să depună toate diligenţele să obţină banii pe cale amiabilă.