Potrivit datele statistice centralizate de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR), românii au consumat mai multe produse alimentare de bază (lapte, carne şi ouă) în prima jumătate a anului 2005 faţă de perioada similară din 2004, şi mai puţine produse din făină de grâu, secară şi mălai. De asemenea, la carne şi produse din carne (porc, pui, vită, oaie) consumul mediu în România a fost în prima jumătate a anului de 24,1 kg/locuitor, mai mult cu 2,3 kg decât în perioada similară din 2004, dar mult mai puţin decât media înregistrată în ţările europene (o medie situată între 60 şi 100 kg/locuitor). La lapte şi produse din lapte consumul a fost în primele şase luni ale anului de 117,3 litri/locuitor, o creştere cu 1,6 % (cu 1,9 litri mai mult, iar la ouă consumul a crescut de la 147 de bucăţi în prima jumătate a anului trecut, la 157,5 buc/locuitor în acest an. La zahăr şi produse din zahăr consumul a fost în perioada menţionată de 12,9 kg/locuitor, mai mult cu doar o sută de grame decât în perioada similară din 2004, iar la ulei comestibil s-a înregistrat o creştere cu 8 %, de la 5 litri la 5,4 litri în primul semestru al anului. Potrivit MAPDR, românii au consumat mai puţină făină de grâu şi secară în prima parte a anului, consumul înregistrând o scădere cu 5,2 kg faţă de anul trecut, de la 52,2 kg/locuitor în 2004 la 47 kg/locuitor în 2005. Statistica MAPDR relevă faptul că au mai fost înregistrate în prima parte a anului scăderi ale consumului la unt, margarină, mălai, orez, menţinându-se un consum constant cu cel din 2004 la conserve de legume şi fructe, ciuperci şi tomate. La stabilirea consumului s-a luat în considerare producţia internă, precum şi importul şi exportul principalelor produse alimentare. Raportarea s-a făcut la o populaţie de 21,7 milioane locuitori, din care 11,6 milioane locuitori - populaţie urbană şi 10,1 milioane locuitori - populaţie rurală.