O nouă ediţie a Festivalului cântecului, dansului şi portului popular bihorean a debutat aseară, în cadrul Târgului meşterilor populari, care se desfăşoară în Parcul "Nicolae Bălcescu" din Oradea (lângă Grădina Zoologică). Evenimentul este organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Bihor şi reuneşte aproximativ 300 de artişti din Oradea şi judeţ.

Deschiderea oficială a festivalului a avut loc ieri, în Parcul "Nicolae Bălcescu", urmată de un spectacol muzical-coregrafic susţinut de Ansamblul Artistic Profesionist "Crişana" din Oradea. Cu acest prilej, şi-au dat concursul soliştii: Florina Puşcău, Simona Costin, Viorica Bradea, Cornelia Covaciu, Voichiţa Mihoc şi instrumentiştii Petrică Popa şi Stângaciu. De asemenea, au fost prezentate dansuri din Mureş, Moldova şi Bihor. Ochestra a fost dirijată de Liviu Buţiu. "Noua stagiune va începe la 1 septembrie. Până atunci, chiar dacă ansamblul este în vacanţă, vom participa, totuşi, la unele zile ale comunelor: Mădăras, Cefa, Avram Iancu, Diosig, dar aşteptăm şi alte solicitări", ne-a declarat Leontin Ciucur, directorul artistic al ansamblului. Festivalul va continua astăzi, 17 iulie, de la ora 18.00, cu un program prezentat de Ansamblul folcloric "Lioara" al Casei de Cultură a Tineretului Oradea. ホn continuare, va evolua Ansamblul folcloric din Tileagd - Tilecuş, conducător artistic prof. Maria Ardelean, urmat de Grupul vocal folcloric "Feciorii Bihorului". Duminică, 18 iulie, de la ora 15.00, va avea loc o paradă a portului popular, cu pornire de la Grădina Zoologică. Din paradă vor face parte formaţiile artistice care vor evolua apoi pe scena Parcului "Bălcescu": "Mioriţa" şi "Toldi", de la Casa de Cultură din Salonta, precum şi cele din: Şuncuiuş, Bratca, Derna şi Budoi.

Din partea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, coordonatorul artistic al festivalului este prof. Florea Crişu, coregraf, care şi prezintă evenimentul.