În prima ședință a Consiliului Local Aleşd, în noua legislatură, pe ordinea de zi au figurat 23 de puncte, printre care amintim: proiectele de hotărâre privind validarea mandatului de consilier al lui Tudorel Dorel Vancea, aprobarea noului Regulament de organizare și funcționare a Consiliului local, aprobarea rectificării bugetului general pe anul 2016, aprobarea înființării funcției de administrator public al orașului Aleșd, aprobarea participării orașului la proiectul ACCES (Acțiuni pentru Comunitate de Combatere a Excluziunii Sociale), organizarea Târgului de Vară (25 - 29 august 2016) etc. 

Avalanșa de proiecte dezbătute și aprobate de consilieri denotă o multitudine de probleme curente și de perspectivă, a căror rezolvare va contribui la bunul mers al vieții economice sociale și edilitar-gospodărești. În luările de cuvânt pe marginea materialelor prezentate, am remarcat bunele intenții și seriozitatea consilierilor în abordarea problemelor de interes public, precum și unele sugestii pertinente oferite. Un punct de interes l-a constituit informarea primarului oraşului, Ioan Todoca, în urma deplasării la București, pentru a se documenta privitor la stadiul de implementare a diferitelor proiecte de mare importanță pentru oraș. Principala problemă de maximă importanță pentru oraș și traficul pe șoseaua E 60 o reprezintă centura ocolitoare a orașului, proiect care stagnează de câțiva ani buni, deși există finanțare, dar nu și voință politică. Din asigurările primite de primar, proiectul este cuprins în Master Plan, urmând să fie aprobat în luna septembrie. Procedura de achiziție publică este finalizată și cu ajutorul „Celui de Sus” se vor demara lucrările, dacă nu vor interveni alte piedici, care sunt în practica guvernanților. Alimentarea orașului cu gaze reprezintă o altă problemă foarte complicată, întrucât proiectul de 200 milioane euro, destinaţi pentru această lucrare, a fost scos din planul de investiții, din motivul neînțelegerilor dintre Trans Gaz și locuitorii comunei Lugaș. Pentru repunerea în actualitate trebuie reluate proceduri anevoioase de către viitorii beneficiari, comunele din zonă și orașul Aleșd, care trebuie să se constituie într-o asociație. Aceste două mari probleme, Centura și Gazul, constituie elemente strategice de mare importanță pentru dezvoltarea economică viitoare a orașului și zonei, cerințe esențiale pentru investitori.

La Ministerul Justiției s-a discutat despre situația fostei clădiri a Băncii Agricole, construcție nefinalizată, care, în urmă cu 12 ani, printr-o hotărâre a Consiliului local al orașului Aleșd, a trecut din domeniul public al orașului în domeniul public al statului, respectiv în administrarea Ministerului Justiției și a Ministerului Public. Tergiversarea alocării sumelor necesare pentru terminarea construcției și amenajarea spațiilor necesare pentru sediile Judecătoriei și Procuraturii din Aleșd au dus la degradarea gravă a clădirii și renunțarea (după atâția ani) la acest spațiu de către cele două ministere. Acum, când nevoia de spații pentru instituții publice în Aleșd este atât de presantă (vezi sediul Poliției locale), autorități centrale care promovează dreptatea și legalitatea dau dovadă de nepăsare, indiferență, incompetență și lipsă de voință politică, irosind oportunități. Acum se fac demersuri pentru revenirea construcției în domeniul public al orașului, proceduri care vor dura cu siguranță câțiva ani, după care e greu de estimat cine va aloca fonduri pentru reabilitarea acestei ruine sau pentru demolarea ei. Un scenariu parcă scos din operele lui I.L. Caragiale. Alte neconcordanțe între ce se dorește și ce se realizează s-au petrecut și în privința proiectului finanțat de CNI (Compania Națională de Investiții), pentru canalizarea și alimentarea cu apă a orașului. După cum se obișnuiește, la licitațiile cu finanțare europeană sau CNI se prezintă o sumedenie de firme care se luptă pentru câștigarea acestor lucrări, chiar dacă nu au capacitatea tehnică necesară executării de calitate a acestor lucrări. Astfel, apar subcontractori care își bat joc de calitatea lucrărilor și timpul de execuție, așa cum s-a întâmplat la Aleșd cu aceste lucrări. Firma contractantă din Constanța a dat în subantrepriză lucrarea unei firme din Satu Mare, ale căror lucrări de proastă calitate au dus la transformarea străzilor din oraș în „tranșee și gropi”, denivelări și racorduri „imposibile ” pentru scurgeri. Sincopele în plata facturilor au obligat constructorul să oprească lucrarea prost executată, obligând finanțatorul să angajeze o altă firmă (din Bihor) care urmează să remedieze ce se mai poate și să termine lucrarea. Comentariile sunt de prisos. „Vestitul Dorel” își lasă amprentele și la Aleșd. Încurajatoare este vestea reabilitării Casei de Cultură, care urmează procedura lansării pe SEAP a proiectului și începerea efectivă a lucrărilor, posibil în acest an. S-a discutat și problema canalizării și alimentării cu apă a localității Pădurea Neagră, precum și probleme legate de punerea în posesie și exploatarea masei lemnoase din pădurile proprietate privată a locuitorilor din satul Peștiș. Primarul și Consiliul local s-au pus pe treabă. Așteptăm vești bune.