În primul rând, se mănîncă încet, având timp suficient pentru consumarea mâncărurilor, fără stres, întreruperi (ridicare de la masă pentru rezolvarea unor probleme), într-o atmosferă de calm şi linişte. Cu 15-20 de minute înainte de masa principală se poate consuma o salată sau un mic aperitiv, pentru a se micşora senzaţia de foame, mărind saţietatea. De asemenea: se mănâncă pe săturate, dar nu mai mult, chiar dacă mâncarea este foarte bună şi gustoasă; se mănâncă la ore fixe şi nu se "sare" peste mese şi nici nu se înlocuieşte masa cu o felie de pâine cu unt; se mestecă mult, bine, hrana trebuind fărâmiţată înainte de a se înghiţi, pentru a uşura munca stomacului; nu se beau lichide în timpul meselor, deoarece digestia este mai dificilă, producându-se mai mult acid în stomac; după ora 17, nu se consumă mese îmbelşugate, bogate în proteine, greu de digerat, iar cu 2 ore înainte de culcare nu se mănâncă nimic; se recomandă împărţirea celor 3 mese principale în cantităţi mai mici, în 5-6 mese pe zi; se mănâncă numai când apare senzaţia de foame şi nu consumarea lor din plictiseală sau pentru omorârea timpului; nu se mănâncă lacom, iar porţiile de mâncare să fie moderate; pe durata postului se beau multe lichide, apă plată, sucuri naturale din fructe, ceaiuri, cam 2-3 litri eşalonat pe toată ziua; seara, înainte de culcare, se poate bea o cană cu lapte cald, eventual îndulcit cu miere de albine, sau o cană cu ceai din plante medicinale, de preferinţă tei sau muşeţel.