Începând de ieri, Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea găzduieşte cea de-a VI-a ediţie a expoziţiei de bijuterii, pietre semipreţioase şi cristale, "Mineral Expo”, la care participă expozanţi din România, Republica Moldova şi Ungaria. Piatra vedetă a acestei ediţii, prezentă în coliere, inele sau pandante, dar şi în formă brută, este turmalina.

 

"Este cea de-a VI-a ediţie a expoziţiei la Oradea, eveniment ce reuneşte zece expozanţi din Oradea, Baia Mare, Satu Mare, Republica Moldova şi Ungaria. O noutate a acestei ediţii o reprezintă turmalina (albastră, verde, roz, bicoloră), recunoscută pentru proprietățile sale terapeutice și protectoare, folosită din vremuri străvechi”, ne-a declarat Costel Covaci, reprezentantul Mineral Expo Baia Mare, organizatorul evenimentului. Sri Lanka este una dintre țările în care oamenii au cunoscut și apreciat calitățile turmalinei, denumirea acestui cristal în limba sinhaleză semnificând "piatra care atrage cenușa”, prin cenușă înțelegându-se atât radiații nocive, cât și energii negative, toxine, adică tot ce întunecă aura corpului uman. Pe lângă turmalină, la Mineral Expo Oradea se găsesc ametiste, citrine, cuarţuri roz sau rubine. O prezenţă obişnuită la expoziţiile de profil din Oradea şi din ţară este Marius Roşca. La standul său pot fi admirate sau cumpărate, printre altele, vaze, ceasuri, boluri, cruci, sfeşnice etc., toate realizate din onix de Pakistan. "Onixul este o piatră foarte frumoasă, care are o paletă coloristică foarte bogată, de la alb-verde, la maro-vişiniu. În China, Pakistan sau India este folosit în casă. La noi, însă, îl întâlnim numai ca obiect de decor”, ne-a declarat expozantul. Potrivit acestuia, vizitatorii sunt interesaţi de obiectele mici, ale căror preţuri nu depăşesc 10-20 de lei, cum ar fi: brelocurile, scrumierele sau ouăle de piatră. Malachitul de Congo şi obsidianul negru de Armenia se numără printre piesele sale de rezistenţă din expoziţie. În Egiptul antic și Grecia antică, malachitul era un mineral apreciat, din el erau confecționate amulete și scarabei aducători de noroc. Obsidianul este o piatră semipreţioasă neagră, uşoară şi strălucitoare, care se formează atunci când lava vulcanică este răcită foarte rapid, transformându-se în ceea ce geologii numesc sticlă vulcanică. Marius Roşca mai prezintă în expoziţie cristal verde de Sichuan, care în momentul de faţă există în Birmania şi China, dar şi zeolit, care se macină şi se foloseşte în filtrele de apă.

Expoziţia este deschisă la Casa de Cultură a Sindicatelor Oradea, în perioada 1 - 3 aprilie 2016, între orele 10.00 - 19.00. Intrarea este liberă.