Aproximativ 6.000 de persoane au fost reținute, până în acest moment, în legătură cu lovitura de stat eșuată din Turcia, a anunțat ministrul Justiției de la Ankara, Bekir Bozdag, potrivit BBC News online.

Oficialul de a Ankara a precizat că ancheta în acest caz este în curs de desfășurare, așa că numărul persoanelor arestate va crește. Printre cei reținuți se numără și oficiali militari de rang înalt, dar și judecători ori procurori. Peste 50 de ofițeri de rang înalt au fost arestați duminică în provincia Denizli. Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că Parlamentul de la Ankara ar putea chiar lua în considerare o propunere privind introducerea pedepsei cu moartea. Pe lângă arestarea a 3.000 de militari au mai fost înlocuiți și aproximativ 2.700 de judecători. Pe lista oficialilor militari arestați se numără generalul Ozhan Ozbakir, comandantul garnizoanei Denizli, generalul Erdal Ozturk, comandantul Armatei a Treia, generalul Adem Huduti, comandantul Armatei a Doua și Akin Ozturk, fostul șef de Stat Major al Forțelor aeriene turce. Mai multe zeci de procurori și judecători au fost reținuți în cursul nopții și duminică, inclusiv 44 în orașul Konya și 92 în Gazientep, a anunțat agenția de știri Dogan.

Potrivit cotidianului Daily Sabah, autoritățile au arestat și doi membri ai Curții Constituționale, Aprslan Altan și Erdal Tercan, aceștia fiind suspectați de implicare în puciul de vineri, dar și de legături cu clericul musulman Fethullah Gulen, care locuieşte în SUA, acesta fiind considerat organizatorul loviturii de stat. Bilanţul total al confruntărilor militare între o facţiune a armatei care a încercat înlăturarea Administraţiei Recep Erdogan şi alte structuri ale serviciilor de securitate este de cel puţin 265 de morţi. „Sunt 161 de agenţi de poliţie şi civili deveniţi martiri şi 104 participanţi la tentativa de lovitură de stat”, a declarat Binali Yildirim, precizând că alte 1.440 de persoane au fost rănite.