La iniţiativa Catedrei de Drept a Universităţii Agora, ieri, s-a desfăşurat proiectul "Regimul juridic sancţionar al delicvenţei juvenile şi tendinţe de evoluţie în societatea contemporană", concretizat într-o conferinţă internaţională în cadrul căreia au fost prezentate mai multe lucrări pe această temă.

Considerentele care au stat la baza organizării evenimentului au fost trendul ascendent pe care se înscrie delicvenţa juvenilă şi necesitatea identificării unor modalităţi moderne de combatere a fenomenului. Conferinţa s-a bucurat de prezenţa colaboratorilor proiectului, Direcţia Poliţiei de Frontieră Oradea, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bihor şi Asociaţia Criminaliştilor din România- Filiala Bihor. "Având în vedere faptul că fenomenul delicvenţei juvenile se înscrie pe un trend ascendent în cadrul societăţii româneşti, considerăm că este necesară o analiză mai atentă a cauzelor sociale, culturale şi economice ale acestui fenomen. De asemenea, ţinând cont de nivelul actual de dezvoltare a societăţii, precum şi de accesul nelimitat şi necontrolat la fluxul de informaţii al minorilor, se impune identificarea unor modalităţi moderne şi adaptate psihologiei minorului pentru prevenirea şi combaterea acestui fenomen", a motivat conf. univ. dr. Ana Mihuţ, şeful catedrei de Drept a Universităţii Agora, necesitatea organizării conferinţei.

Participanţilor le-au fost expuse 23 de lucrări pe tema delicvenţei juvenile, realizate de reprezentanţi ai instituţiilor implicate în protecţia copilului, cadre didactice şi reprezentanţi ai IJP Bihor. Pe durata conferinţei au mai fost abordate teme ca reintegrarea în societate a minorului infractor, condiţia juridică a minorului şi rolul familiei şi al şcolii în conduita infracţională a minorului.