Între Georgia şi Abhazia s-au încins spiritele, după ce, în urmă cu câteva zile, Rusia a trimis trupe suplimentare în regiunea separatistă. Au apărut unele zvonuri potrivit cărora oficiali din Tbilisi, capitala Georgiei, ar fi elaborat, cu ajutorul unor specialişti străini, un plan de operaţiuni militare îndreptat împotriva Abhaziei, plan ce ar putea fi pus în aplicare în perioada imediat următoare. De asemenea, Georgia a cerut ca Organizaţia Naţiunilor Unite să trimită mai mulţi observatori în Abahzia pentru a verifica legitimitatea suplimentării trupelor militare de către Moscova.

De cealată parte a baricadei, "ministrul" Apărării din regiunea separatistă Abhazia, Merab Kismaria, a subliniat pe un ton ferm că trupele abhaze sunt pregătite să facă faţă unei eventuale intervenţii militare georgiene şi că responsabilii abhazi sunt deja la curent cu proiectele părţii georgiene de a lansa o intervenţie militară în regiune, toate unităţile militare abhaze fiind în stare de alertă. Abhazii au ameninţat, totodată, autorităţiile de la Tbilisi că trupelor abhaze le sunt suficiente doar câteva zile pentru a pune stăpânire pe oraşul georgian Kutaisi. În ciuda tot mai numeroaselor zvonuri, Georgia a negat informaţiile potrivit cărora ar pregăti o operaţiune militară în Abhazia, informaţii pe care le-a calificat ca fiind o provocare menită să dezechilibreze partea georgiană şi să inducă în eroare comunitatea internaţională.
Partea georgiană este convinsă că există încălcări grave ale acordurilor în vigoare în ceea ce priveşte suplimentarea trupelor militare ruse din regiunea separatistă prorusă Abhazia, în opinia oficialilor de la Tbilisi Moscova depăşind cu mult cotele adecvate pentru contingentele militare trimise. Kremlinul este, de asemenea, acuzat că a profitat de suplimentarea trupelor pentru a introduce ilegal şi clandestin în zonă armament pentru dotarea trupelor abahze pentru a le susţine astfel în cazul unui conflict cu Georgia. În aceste condiţii, este de aşteptat ca un grup suplimentar de observatori ai ONU să descindă în zonă pentru a verifica legitimitatea demersurilor ruse, precum şi pentru a investiga eventualele încălcări ale regimului armelor şi muniţiilor de către partea rusă. Trebuie menţionat faptul că, în urma acordurilor care au pus capăt conflictului armat dintre Georgia şi regiunea abhază, cel mult 3.000 de soldaţi ruşi pot fi desfăşuraţi în regiune. Neluând în calcul actuala suplimentare care a creat tensiunile, în regiune erau desfăşuraţi peste 2.000 de militari ruşi. Misiunea de observare a ONU în Georgia, creată în 1993, are sarcina de a supraveghea respectarea armistiţiului dintre guvernul georgian şi autorităţiile abhaze.