Candidatul francez independent la alegerile prezidențiale Emmanuel Macron a discutat marți cu premierul britanic, Theresa May, în urma întâlnirii el spunând că nu va exista un acces la piața unică „fără contribuție bugetară”.

 

Candidatul independent la președinția Franței Emmanuel Macron a fost primit marți, la Londra, de premierul britanic, Theresa May. "Se joacă viitorul Europei", a estimat el la France TV Info înainte de a fi primit de premierul britanic. În urma acestei întâlniri, fostul ministru francez al Economiei a declarat, legat de Brexit, că "o ieșire este o ieșire". Pentru Emmanuel Macron nu va exista un acces la piața unică "fără contribuție bugetară". "Voi fi foarte hotărât să nu existe niciun avantaj necuvenit", a indicat el.

Fostul ministru francez al Economiei și-a reiterat dorința de a apăra interesele francezilor și ale europenilor.

"Nu poate avea loc un Brexit care să conducă la o optimizare a relației dintre Marea Britanie și restul Europei", a declarat Macron. "Dacă nu există contribuție bugetară, nu există pașaport financiar și acces la piața unică financiară", a insistat el.

În cursul discuției, Theresa May și Emmanuel Macron au evocat în special problema emigranților francezi care trăiesc și lucrează la Londra. Acest aspect trebuie "să facă obiectul unei negocieri care să permită celor care vor să locuiască acolo în continuare, să o facă", a afirmat candidatul francez la alegereile prezidențiale.

La mitingul său de campanie, Macron a vorbit în favoarea proiectului european. "Țara noastră nu poate prospera fără Europa", a spus el. Acesta a pledat pentru o "relație specială" între UE și Franța, pe de o parte, și între Marea Britanie și Franța, pe de alta.

"Nimic nu va fi al fel după Brexit, însă cred că putem apăra interesele mutuale pe termen lung", a spus el, făcând referie la cooperarea strânsă dintre Londra și Paris în materie de securitate și apărare.