La sfârşitul acestei săptămâni, la Oradea, se va afla fostul premier al Ungariei şi actual preşedinte al Partidului Civic Maghiar (FIDESZ), Viktor Orban. Acesta va participa, alături de episcopul reformat Laszlo Tokes, la festivităţile organizate pentru comemorarea evenimentelor din 6 octombrie 1849.

Sâmbătă, comunitatea maghiară îi va comemora pe cei 13 generali ai Armatei revoluţionare ungare executaţi de către austrieci în momentul înfrângerii Revoluţiei maghiare de la 1848-1849. Aceştia, majoritate de altă etnie decât maghiară, au fost comandanţii armatei a cărei acţiune în Transilvania - împreună cu acţiunea detaşamentelor de voluntari ale lui Vasvari şi cu aceea a "tribunalelor de sânge" - a dus la distrugerea a peste 200 de sate româneşti şi la asasinarea a 40.000 de oameni, marea majoritate români. În mod tradiţional, manifestările au loc la Arad, unde este amplasat monumentul închinat celor 13 generali. Cu toate acestea, preşedintele UDMR Arad, Kiraly Andras, a anunţat că episcopul Laszlo Tokes nu este binevenit la Arad şi nici nu va fi acceptat la manifestări. Întrucât liderul arădean al Uniunii, Kiraly Andras, este preot reformat, Tokes susţine că, prin această declaraţie, UDMR vrea să provoace dezbinare în rândurile maghiarimii, între biserici şi în mod special în cadrul Bisericii Reformate din Transilvania. Având în vedere refuzul celor de la Arad de a-l primi la manifestări, Tokes se va afla la Oradea, împreună cu Viktor Orban, unde va participa la programul festiv organizat, după multe discuţii, împreună cu UDMR Bihor. Episcopul reformat a precizat că, după ce Episcopia Reformată a făcut public programul festivităţilor, UDMR Bihor a încercat să suprapună evenimentelor anunţate de Episcopie alte festivităţi, programate la aceeaşi oră, la Biserica romano-catolică "Szent Laszlo". "Am ajuns la înţelegere cu UDMR-ul bihorean să sărbătorim împreună, deşi UDMR a încercat să ne dezbine prin supraorganizarea unor festivităţi. Până la urmă, am căzut la înţelegere şi am inclus-o în program şi pe doamna viceprimar Biro Rozalia", a declarat episcopul reformat Tokes Laszlo, preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania. Tokes a precizat că doreşte să-şi păstreze şi pe viitor spiritul ecumenic, respingând în mod hotărât încercările de dezbinare a bisericilor, avute în vedere de UDMR. Festivităţile vor debuta sâmbătă dimineaţa la Valea lui Mihai, cu o liturghie festivă oficiată de episcopul Tokes în biserica reformată din localitate, urmată de un discurs festiv al fostului premier ungar, cu depunere de coroane la placa memorială a lui Sass Kalman.

La Oradea, manifestările vor începe la ora 12.00, cu depunerea de coroane la placa memorială a lui Nagysandor Jozsef. De la ora 12.30, la Biserica reformată Olosig va avea loc o comemorare ecumenică, după care, la ora 13.30, vor fi depuse coroane la statuia lui Szacsvay Imre, unde, de altfel, Tokes şi Orban îşi vor susţine discursurile şi va avea loc un program artistic.