Orice stradă din Oradea ai alege, la întâmplare, este imposibil să nu dai peste gunoaie şi câte o maşină abandonată. Fără roţi, cu praf de două degete şi pline de gunoaie, rablele puse pe butuci şi lăsate de ani buni la marginea drumului sau prin parcările dintre blocuri agravează şi mai mult lipsa locurilor de parcare.

Problema rablelor care zac de ani în şir pe străzile Oradiei ca într-un muzeu în aer liber poate fi rezolvată, mai ales că, legislaţia actuală permite autorităţilor să pună piciorul în prag. Nici la capitolul curăţenie oraşul nu stă prea bine, un caz similar fiind şi bulevardul Decebal, unde în parcarea din faţa Stimin Industries SA trecătorii pot admira printre maşinile parcate hârtii, cartoane, pet-uri şi folii de polietilenă. Nici omul de serviciu de la poarta instituţiei nu pare deranjat de gunoaiele care s-au adunat de-a lungul celor 300 de metri de gard care împrejmuiesc clădirea. Printre gunoaiele adunate în parcarea din faţa Stimin proprietarii unor autovehicule se consideră îndreptăţiţi să-şi arunce şi ei rabla acolo. Un exemplu e şi Dacia 1300 dezmembrată, cu numărul de înmatriculare 1 BH 1612, din care a mai rămas doar caroseria.
Pentru vehiculele în privinţa cărora există indicii temeinice că ar fi fără stăpân sau că ar fi abandonate, aflate pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale, agenţii constatatori din cadrul primăriei, precum şi agenţii aparţinând organelor de poliţie vor întocmi procese-verbale de constatare. Dacă în decurs de 30 de zile autovehiculul abandonat pe domeniul public nu este revendicat de către proprietar acesta este ridicat şi transportat la REMAT, unde proprietarul mai are la dispoziţie încă 10 zile pentru a revendica maşina, în caz contrar aceasta intră în proprietatea primăriei, fiind casată.