Infuzia constă în păstrarea sau înnăbuşirea plantei în contact cu apa clocotită, timp de 2-3 minute, maximum 5 minute, după care se strecoară. Proporţia este, în general, de 1 linguriţă plantă uscată la 250 ml (o cană) cu apă clocotită. Se prepară, de obicei, numai din părţile moi ale plantei (flori, frunze) dar există şi situaţii, în funcţie de planta utilizată, în care pot fi infuzate (opărite) şi alte organe vegetale, cum ar tulpini, fructe şi seminţe. Pentru păstrarea substanţelor active din plantele recomandate, infuzia nu se fierbe. Decoctul sau fiertura se prepară din materia vegetală mărunţită la care se adaugă apă şi se fierbe 5-30 de minute. Proporţia este, în general, de 1 linguriţă plantă la 250 ml apă. Decoctul se strecoară fierbinte şi se completează cu apă tot fierbinte în proporţia dată de apa evaporată prin fierbere. Decoctul se foloseşte doar în cazul rădăcinilor, rizomilor, seminţelor tari, scoarţei, de obicei pentru părţile lemnoase ale plantelor. Maceratul se face din planta mărunţită, uscată sau proaspătă după caz, care se ţine în apă rece timp de 1-2 sau mai multe ore, la temperatura camerei (macerat la rece) sau lângă o sursă de căldură (macerat la cald). Ceaiul astfel obţinut se bea proaspăt, de regulă neîndulcit. Se folosesc plante ca vâscul sau nalba, plante care, pentru extragerea substanţelor active nu au nevoie de opărire sau fierbere, cedînd uşor în apă aceste substanţe. Tinctura se prepară din plante şi alcool alimentar din cereale sau ţuică tare din prune sau din alte fructe. Se foloseşte alcool de 40E-70E, iar proporţia folosită este, de obicei, de 20 g plantă, uscată sau proaspătă, la 100 ml de alcool. Planta mărunţită se pune într-o sticlă unde se adaugă alcoolul. Sticlele se ţin la temperatura camerei sau, după unele indicaţii de preparare, lângă o sursă de căldură. În nici un caz nu se ţine la soare, multe principii active din plante fiind sensibile şi degradabile sub influenţa razelor solare. Se agită zilnic, timp de 10-14 zile, după care se strecoară şi se păstrează la rece şi întuneric (de obicei la frigider), în sticle de culoare închisă, bine etanşate. Tinctura se utilizează sub formă de picături diluate în ceai sau apă, sau extern sub formă de comprese.