La Catedrala Ortodoxă cu hramul "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil", din Velenţa, Sfânta Liturghie a fost oficiată, ieri, de PS Sa Sofronie, episcopul ortodox al Oradiei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

"Este o zi de mare sărbătoare, nu numai ca Praznic al Bobotezei, dar e şi o întâlnire a credincioşilor cu ierarhul locului, cu ocazia sfinţirii Agheasmei Mari", a spus preotul Roman Pintea, parohul bisericii. El a precizat că, în ultimii 150 de ani, Catedrala veche a Bihorului din Velenţa nu a avut bucuria ca de acest Mare Praznic să fie gazda vreunui ierarh la sfinţirea Apei celei Mari. "Am răsfoit Analele vechi ale bisericii şi nu am descoperit niciun Înscris care să ateste prezenţa vreunui ierarh în Zi de Bobotează, la această biserică", a adăugat părintele. Aşadar, ieri, a fost mare bucurie nu numai pentru preotul Pintea, ci pentru toţi enoriaşii care o respectă, o cinstesc şi se închină Bisericii din Velenţa, de a-l avea în mijlocul lor, la Sfânta Liturghie, pe episcopul ortodox al Oradiei. Pe de altă parte, marea credinţă a ortodocşilor de aici este că în apa care s-a adus spre sfinţire s-a adăugat apă din Râul Iordan, de la Mormântul Sfântului Nectarie Taumaturgul, din Insula Eghina, Grecia, dar şi apă de la Mănăstirea Lavra, din Sfântul Munte Athos. Este ştiut că Agheasma Mare nu se strică niciodată, însă pentru a te bucura de minunile pe care le săvârşeşte, trebuie să fii curat la suflet.

După ce le-a mulţumit tuturor credincioşilor pentru prezenţă, episcopul i-a invitat să ducă acasă această "lumină duhovnicească a lui Hristos", lumină care ne sfinţeşte pe toţi şi ne dă putere să trecem peste toate obstacolele.