Militarii pregătesc o ofensivă de proporţii împotriva statului. Cadrele militare disponibilizate protestează din nou împotriva intenţiilor Guvernului de a le tăia din drepturile băneşti şi promit că vor declanşa cea mai mare avalanşă de procese din istoria României. Din Bihor, 21 de cadre disponibilizate şi aflate în pensie au acţionat statul în judecată, primind termene începând cu 14 septembrie. Militarii acuză că Guvernul Boc le anulează condiţia socială şi statutul de militari de carieră, încălcând toată legislaţia românească, a Uniunii Europene, a tratatelor de aderare la NATO, prin anularea unor drepturi câştigate legal şi consfinţite prin legi organice din 1829 şi până în prezent.

 

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) - Filiala Bihor şi-a prezentat ieri punctul de vedere extrem de critic la adresa guvernanţilor care le pun în pericol existenţa şi dreptul la muncă prin adoptarea unor legi aberante şi neconstituţionale. Preşedintele Filialei bihorene, maiorul (r) Valer Toncean, a acuzat statul că a ajuns să-şi terfelească propriii cetăţeni prin faptul că a anulat dreptul la muncă al militarilor disponibilizaţi, precum şi faptul că le-a refuzat dreptul la sănătate gratuită, prin reţinerea contribuţiilor aferente asigurărilor de sănătate. Apoi preşedintele sindicatului bihorean a amintit că de dreptul la pensie militară instituit încă din 1829 nu s-a atins nicio guvernare în decursul timpului, cu excepţia Anei Pauker în anii 50 şi a Guvernului Boc. Toncean a mai spus că sindicatul va acţiona în judecată Guvernul, deoarece prin Legea 329/2009 şi Legea 119/2010 sunt aduse grave prejudicii militarilor de carieră.

Comandorul (r) Teodor Pogăcean a detaliat apoi problematica cu care se confruntă militarii disponibilizaţi. El a anunţat că prin aplicarea recalculării pensiilor militare cu ajutorul metodologiei aprobate prin Legea 119/2010 şi HG 735/2010, valoarea pensiei militare scade de la 1.708 lei la 1.179 lei, o diminuare de aproape 31%. "Toate pensiile militare scad semnificativ prin recalculare. Militarii pensionari care au pensiile actuale între 1.000-3.000 de lei vor asigura ponderea majoră a economiilor la bugetul de stat. Toată campania dusă de Guvern (că vor scădea doar pensiile peste 3.000 de lei - n.r.) se bazează pe minciună şi dezinformare", acuză comandor (r) Pogăcean, care deţine funcţia de vicepreşedinte al Filialei bihorene a SCMD.

Prezentă la conferinţa de presă de ieri, vicepreşedinta sindicatului Cadrelor Militare la nivel naţional, lt. col. (r) de justiţie Elena Cobuz a detaliat paşii pe care organizaţia îi va face în justiţie pentru apărarea drepturilor cadrelor militare. „Va urma cea mai mare avalanşă de cereri de chemare în judecată din istoria acestei ţări. Cadrele militare vor acţiona individual în judecată, dar şi prin intermediul sindicatului vom deschide acţiuni în instanţă pe Legea 119 privind discriminarea şi încălcarea dreptului la muncă", a spus Elena Cobuz. Sindicatul a depus deja plângere prealabilă pe masa Guvernului, ca act procedural necesar înaintea deschiderii unui proces în contencios administrativ. Magistratul militar a mai spus că instanţele de judecată îşi pasează una alteia competenţa soluţionării cererilor de chemare în judecată deoarece le este frică să intre pe fondul problemei, unde ar trebui să constate aberaţiile din textul legilor promovate de Guvern.