De la 1 februarie, preţul medicamentelor se calculează la un curs de 4 lei pentru un euro. Măsura a fost impusă la cererea distribuitorilor de medicamente, care susţineau că, în vechile condiţii, pierdeau foarte mulţi bani, preţul fiind fixat de Ministerul Sănătăţii la un curs de 3,63 de lei pentru un euro, în timp ce acum un euro valorează 4,3 lei.

Ieftinirea promisă de Bazac începe cu o scumpire!
Cu toate că ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat că preţurile medicamentelor nu vor fi mărite, ci, dimpotrivă, se vor ieftini, distribuitorii de medicamente au anunţat că, de la 1 februarie, medicamentele se scumpesc. Până la acea dată preţurile erau calculate la o rată de schimb de 3,63 de lei pentru un euro, însă, pe viitor, rata de schimb va fi de 4 lei pentru un euro. Reprezentanţii importatorilor şi distribuitorilor estimează că preţurile medicamentelor compensate şi gratuite vor creşte cu aproximativ 10%, ca urmare a recalculării cursului. "Singura modificare în calcularea preţurilor este ajustarea cursului de la 3,6 lei pentru un euro, la 4 lei. Astfel, este logică o creştere a preţurilor în prima fază", este de părere vicepreşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Sorin Popescu. Acesta estimează că, peste aproximativ două luni, când va intra în vigoare ordinul ministrului privind recalcularea preţului la medicamente în funcţie de cel mai mic preţ CIP din 12 ţări europene, medicamentele s-ar putea ieftini. Atunci, importatorii vor fi obligaţi să se raporteze la cel mai mic preţ de intrare în ţară, în caz contrar nu vor mai putea vinde timp de un an medicamente compensate. Ultima actualizare a preţurilor la medicamente s-a făcut în octombrie 2008, când Nicolăescu a "îngheţat" preţurile raportându-le la cursul de schimb de 1 euro pentru 3,63 lei, pentru unele medicamente compensate şi gratuite. Ordinul a fost prelungit până la sfârşitul lunii ianuarie 2009.

O scumpire inevitabilă
Eugenia Hamza, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Bihor, este de părere că preţurile la medicamente trebuiau actualizate. "Preţurile la medicamente sunt stabilite de către Ministerul Sănătăţii. Ultimul preţ a fost de 3,6 ron/euro. Din data de 1 octombrie 2008, este o degringoladă totală, existau produse care lipseau din farmacii, fiind blocate de furnizori. Pentru a nu se ajunge la o criză a medicamentelor, se impunea recalcularea preţurilor", crede Eugenia Hamza. Contactat în legătură cu acest subiect, dr. Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor ne-a declarat: "Ministerul Sănătăţii a introdus o nouă metodologie de calcul al preţurilor la medicamentele compensate şi gratuite. Se estimează că acestea vor creşte datorită ajustării cursului leu/euro. Metodologia nu şi-a propus să stopeze importul de medicamente. Se doreşte ca bolnavii să poată să îşi procure medicamentele de care au atâta nevoie", a declarat reprezentantul DSP Bihor.