Ieri, Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" a găzduit un concurs de cultură francofonă cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei. La activitatea organizată de Asociaţia Studenţilor Francofoni din Oradea au participat elevi de la şase instituţii de învăţământ din Oradea.

Concursul, desfăşurat pe tot parcursul săptămânii, a avut mai multe etape. Săptămâna a debutat cu diverse acţiuni în care s-au citit texte, eseuri sau au fost expuse desene, picturi şi colaje realizate de elevi, toate având teme francofone. La activitatea de ieri de la Colegiul "Emanuil Gojdu" au participat elevi de la: Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu", Liceul Teoretic "Aurel Lazăr", Şcoala nr.16, Liceul Sportiv şi de la Colegiul "Emanuil Gojdu". Competitorii şi-au demonstrat talentul actoricesc prin interpretarea unor scene memorabile din istoria, arta şi muzica franţuzească. Cele 11 echipaje au interpretat personaje celebre precum Napoleon Bonaparte, Alexandre Dumas, Marie Curie sau Edith Piaf, scopul competiţiei fiind acela de a trezi interesul elevilor şi a promova în rândul acestora cultura, literatura, civilizaţia şi limba franceză. La final, toţi concurenţii au fost premiaţi cu diplome, cărţi, reviste şi materiale cu teme francofone. Un alt eveniment desfăşurat tot la Colegiul "Emanuil Gojdu" pentru a marca Ziua Francofoniei a fost o degustare de brânzeturi şi vin. Elevii au fost cei care au făcut cunoştinţă cu sortimentele de brânză tradiţionale din Franţa, vinul fiind destinat profesorilor. Potrivit organizatorilor, tinerii au avut la dispoziţie cinci sortimente de brânză, dintre care nu au lipsit Brie sau Camembert, scopul degustării fiind nu doar acela de a-i familiariza pe elevi cu tradiţiile culinare ale Franţei, ci şi de a-i îndruma spre o alimentaţie sănătoasă.