Ca acţiune farmaceutică, prin principiile active conţinute, atât coaja, cât şi frunzele de frasin au efect sudorific, colagog, coleretic, cicatrizant, laxativ, antiinflamator intestinal, antigutos, antireumatismal, diuretic şi astringent. Sunt indicate în caz de colecistite, angiocolite, ulcer, afecţiuni intestinale, diaree, afecţiuni renale, gută, reumatism, boli de piele. Coaja se recoltează în aprilie-mai, de pe crengile şi rădăcinile tinere (de cel mult 4 ani). Frunzele se adună vara şi, dacă se folosesc imediat, proaspete, se pot recolta în orice timp al anului. Uscarea lor se face la umbră. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de frunze la 250 ml apă clocotită. Se infuzează 3 minute, se strecoară şi se beau 2-3 căni/zi. Din scoarţă se face decoct: 50 g scoarţă, uscată şi mărunţită, la 1 l apă; se fierbe 4 minute, apoi se infuzează 10 minute. Se beau 3 căni/zi. Decoctul este foarte eficient în tratarea gutei şi reumatismului.