Câteva sute de maşini de toate mărimile, de la camioane, basculante, microbuze sau maşini mici au circulat azi dimineaţă cu 5 km la oră pe şoseaua de centură a Oradiei, pe ambele sensuri, înspre Cluj şi Borş. Transportatorii circulă cu viteză redusă şi claxonează în semn de protest faţă de valoarea asigurărilor RCA, traficul fiind îngreunat.

 

Pe parbrizele maşinilor erau lipite afişe cu mesajul "Protest RCA", iar şoferii claxonează şi circulă cu 5-10 kilometri la oră, de la un capăt la altul al şoselei de centură, iar cozile se întind pe mai mulţi kilometri, traficul desfăşurându-se cu dificultate. Pentru fluidizarea circulaţiei au fost trimise echipaje ale poliţiei rutiere.

„Faptul că un RCA ajunge la nişte sume astronomice, cele mai mari din Europa, nejustificate, ne face să considerăm că Autoritatea de Supraveghere Financiară asistă la fraude enorme. În cazul în care va continua aşa, închidem porţile. Am intrat pe pierderi, sunt transportatorii mici cărora le sunt numărate zilele. Sperăm că săptămâna aceasta să avem o discuţie cu cei de la Guvern, dacă o să ne mai deschidă uşile. Am avut deja două discuţii fără niciun fel de reacţie. În data de 15 septembrie va fi o manifestaţie care va bloca toată ţara”, au declarat reprezentanţii transportatorilor.

„Dupa un an de negocierii cu autorităţile, nemulţumirile transportatorilor au crescut în loc să se reduca. Poliţa RCA s-a triplat ca valoare. De aceia, COTAR invită toţi transportatorii indiferent de forma de activitate, taxi, transport marfă sau călători, să facă front comun în vederea declanşării unui protest naţional, în data de 14-15 septembrie 2016, prin oprirea totală a activităţii.

Începand din 16 august (luni fiind zi liberă la nivel naţional, în fiecare prima zi lucratoare a săptămânii (16,22,29....) pâna la data protestului naţional din data de 15 septembrie, autovehiculele de marfa vor circula cu viteză redusă până la limita evitării oricărui pericol timp de minim 2 ore (între orele 10.00-12.00), în semn de avertisment.

Această metodă de avertizare este foarte uşor de dus la îndeplinit deoarece nu trebuie să apelăm decât la autovehiculele pe care le avem în trafic şi să  calculăm timpii de încărcare/descărcare cu decalajul aferent. În zona de domiciliu sau a sediului social/punctului de lucru pot fi utilizate şi autovehicule care sunt în zonă, şi nu au încărcare/descărcare.

Daca Guvernul nu va fi sensibilizat şi nu va lua atitudine, atunci pe data de 14-15 septembrie vom generaliza protestul la nivel naţional (adică transportul de persoane, taxi, marfă să fie oprit) şi nu vom relua lucrul până ce autorităţile nu vor rezolva problema taxei RCA”, se arată într-un comunicat al COTAR.