Cu toate că în ultima vreme paramedicii au fost catalogaţi drept "neprofesionişti" şi "amatori", zilnic sunt prezenţi la cazuri medicale, reuşind să menţină în viaţă victimele până la sosirea medicilor. Potrivit şefului SMURD, dr. Hadrian Borcea, aceştia sunt în continuă formare profesională. Chiar dacă au zile în care nu le este solicitată intervenţia, paramedicii îşi îmbunătăţesc pregătitrea prin efectuarea de exerciţii şi simulări, care îi ajută să aibă o reacţie cât mai promptă în cazul situaţiilor reale. Intervenţia lor este de multe ori crucială pentru victimă.

Dispecerat nou la ISU
Din 1 noiembrie 2008, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, funcţionează un nou dispecerat, la care ia parte şi un asistent al Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare. Dacă până la începutul lunii noiembrie a anului 2008, cazurile la care intervenea SMURD erau decise de către serviciul judeţean de ambulanţă, în urma înfiinţării dispeceratului la ISU, la preluarea apelurilor de la numărul unic de urgenţă 112 este prezent şi un asistent din partea SMURD. De la darea în funcţiune a dispeceratului, SAJ a sistat comunicarea cu SMURD. Este adevărat că de atunci şi numărul intervenţiilor la care cei din urmă iau parte a crescut. Dacă în luna octombrie SMURD-ul a luat parte la 253 de intervenţii medicale, în luna noiembrie numărul acestora s-a ridicat la 417, iar în decembrie, la 434. Coordonatorul SMURD, dr. Hadrian Borcea, a ţinut să precizeze că la o parte dintre acestea au participat şi cadrele medicale de la Ambulanţă. În prezent, în cadrul SMURD, funcţionează un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă, nouă echipaje de prim-ajutor, iar pe viitor se doreşte înfiinţarea unui echipaj special. De asemenea, pentru intervenţiile secundare se mai află şi echipajul de salvare aeriană, care, la nivelul judeţului nostru, este asigurat de cei din Târgu Mureş. Pe viitor vor mai fi înfiinţate alte echipaje de prim-ajutor cu capacitatea de transport, acoperindu-se astfel tot judeţul. În momentul de faţă sunt două zone, unde, din păcate, nu s-a reuşit acest lucru, Derna şi Bratca-Roşia.

Paramedicii, în continuă perfecţionare
În acest an, în cadrul Inspectoratului pentru Situaţiii de Urgenţă Crişana, au fost pregătiţi ca paramedici 67 de subofiţeri pentru judeţul nostru, dar şi alte câteva zeci pentru alte judeţe, cum ar fi Braşov, Arad, Alba sau Satu Mare. Paramedicii sunt pregătiţi în cadrul Centrului de Formare Oradea, prin cursul de prim-ajutor calificat, descarcerare şi operaţiuni de salvări, în serii de câte 16 cursanţi, pe baza unei tematici specifice pe parcursul a 160 de ore. Activităţile de pregătire se desfăşoară în locaţii special amenajate, pentru pregătire, prin Fundaţia SMURD, în cadrul Universităţii Oradea, iar instruirea este asigurată de formatori speciali pregătiţi la Târgu Mureş. De asemenea, centrul permite efectuarea de simulări şi exerciţii teoretice, având în dotare şi un simulator performant. La final, cursanţii susţin un examen teoretic şi unul practic, foarte stricte. "Am avut persoane care s-au retras sau care nu au reuşit să treacă examenele. În acelaşi timp, după încheierea cursului, absolvenţii sunt resupuşi la noi examinări. În momentul de faţă avem un sistem managerial de pregătire a paramedicilor foarte bun", a declarat dr. Hadrian Borcea.

Cazul de la Salonta a inflamat spiritele
La sfârşitul anului trecut, angajaţii de la Ambulanţă s-au arătat revoltaţi de modul în care îşi desfăşoară activitatea echipajul de prim-ajutor din cadrul SMURD, asta şi după mult mediatizatul caz al gravidei de la Salonta, care a decedat, şi care a dus la declanşarea unei anchete în urma căreia Ministerul Sănătăţii a propus demiterea din funcţia de manager a lui Tiberiu Bondar. Potrivit dr. Borcea, paramedicii nu au nicio vină pentru faptul că au ajuns primii la intervenţie şi nici pentru că cei de la Ambulanţă nu au trimis medic la cazul respectiv. Acesta a mai precizat că munca angajaţilor de la SAJ ar trebui să fie uşurată de echipajul de paramedici, iar echipajul cu medic să poată interveni ori de câte ori este nevoie de el în situaţiile critice. "Noi avem un singur echipaj cu medic pe care reuşim să îl deplasăm în tot judeţul. Nu pot să înţeleg de ce ni se reproşează faptul că ajungem primii la intervenţiile medicale. Să îşi dezvolte şi ei sistemul pentru a avea performanţe corespunzătoare situaţiei", a mai precizat dr. Borcea.