În ultimele două săptămâni, cadrele medicale de la Unitatea Primire Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean Oradea au tratat şase cazuri de intoxicaţii cu ciuperci. Cele şase persoane au făcut forme uşoare şi medii de boală, dar s-au restabilit rapid, după 24 de ore fiind lăsate acasă. Potrivit dr. Szabo Alexandru, numărul de cazuri înregistrat acum este mai mic decât cel din aceeaşi perioadă anilor precedenţi. Şi echipajele medicale de urgenţă ale Ambulanţei au fost solicitate să intervină în prima jumătate a acestei luni în cinci astfel de cazuri, dintre care două, miercuri, când au fost transportaţi de urgenţă la spital doi bărbaţi, în vârstă de 50 şi, respectiv, 38 de ani, cu acest diagnostic. Dr. Szabo Alexandru, medic specialist în medicina de urgenţă la Spitalul Clinic Judeţean Oradea, a atras atenţia că riscul producerii intoxicaţiilor cu ciuperci crescut în această perioadă, mai ales având în vedere condiţiile meteo cu precipitaţii abundente din ultimele săptămâni, care favorizează posibilitatea de contaminare a ciupercilor comestibile de la cele otrăvitoare. "Recomandarea noastră este ca populaţia să consume ciuperci doar din surse autorizate: ambalate (crude sau în conservă), care se pot achiziţiona din magazinele alimentare sau din piaţă. Pentru că nu există nici o metodă la îndemâna oamenilor de a depista dacă ciupercile, chiar dacă sunt recunoscute ca fiind comestibile, au fost sau nu contaminate de la cele otrăvitoare, nu este indicat consumul celor puse în vânzare la negru pe tarabele pieţelor". În caz că s-a produs totuşi o intoxicaţie cu ciuperci, care se poate recunoaşte în faze incipiente prin diaree, vărsături, crampe abdominale şi stare generală alterată, cei afectaţi trebuie să se adreseze de urgenţă fie medicului de familie, fie unui medic de specialitate sau Serviciului de Ambulanţă. Dr. Szabo Alexandru a atras atenţia ca cei suferinzi de această afecţiune să nu recurgă sub nici o formă la autotratament, care poate înrăutăţi starea de sănătate.