După ce primarul Ioan Man a căzut-o pe profesoara Viorica-Aurelia Cristian la concursul pentru postul de director al Școlii Gimnaziale nr. 1 Finiș, conflictul mocnit dintre cei doi a devenit unul deschis. Acesta este pigmentat cu proteste precum cel din 20 octombrie, când aproximativ treizeci de cadre didactice de la școala menționată au manifestat în fața Primăriei comunei, față de modul în care primarul Ioan Man a evaluat CV-ul directoarei Viorica-Aurelia Cristian, la examenul pentru postul de director desfășurat cu o zi înainte, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Bihor.

La mijlocul săptămânii trecute, miercuri, 9 noiembrie, 14 persoane, dintre care trei cadre didactice de la Școala Primară nr. 3 Șuncuiș, parte a școlii din Finiș, directoarea Școlii Gimnaziale Nr. 1 Finiș, Viorica-Aurelia Cristian, doi consilieri locali – peneliștii Călin Șora și Viorel Budău – și opt părinți ai unora dintre elevii școlii din localitate au protestat față de condițiile improprii în care învață copiii din Șuncuiș, școala funcționând în incinta Căminului Cultural, în niște încăperi mici și fără teren sau sală de sport, dar și din cauza lipsei lemnelor de foc pentru școlile din comună. Liberalul Viorel Budău a precizat că, în prezent, problema cea mai mare este lipsa lemnelor de foc pentru școli, deși în iulie Consiliul Local a aprobat 30 de metri pentru Școala Primară din Șuncuiș. În plus, acesta îl acuză pe primarul pesedist Ioan Man că, în timp ce asigură lemne, inclusiv transport, pentru „clientela politică”, pentru școli nu procedează la fel, nici măcar contra cost! Interlocutorul nostru a mai declarat că atunci când s-a pus problema construirii unei noi școli în Șuncuiș, din fonduri proprii și prin voluntariat, primarul Man s-a opus, considerând că nu este o variantă viabilă, acesta rămânând la ideea ridicării instituției de învățământ cu finanțare guvernamentală sau europeană. Directoarea Viorica-Aurelia Cristian a arătat că elevii învață în săli de clasă mici, sub normativele prevăzute de lege, fără spații de recreere, cu un acoperiș care stă să cadă din cauza infiltrațiilor de apă, acestea fiind motivele pentru care siguranța copiilor este amenințată și pentru care dorește construirea unei noi școli, așa cum autoritășile au promis de mai mulți ani. Ca să sublinieze gravitatea situației, Viorica-Aurelia Cristian a precizat că Școala Primară nr. 3 Șuncuiș nu are autorizație de funcționare, fiind, de fapt, cămin cultural.  A doua zi, joi, 10 noiembrie, i-am solicitat primarului Ioan Man un interviu pe tema protestului de la Șunciuș. Acesta a dat răspunsuri punctuale la cele solicitate de părinții elevilor, profesori și consilierii locali. Referindu-se la problema ridicării unui nou local pentru școala din Șuncuiș, primarul Man a precizat că pentru finalizarea unui astfel de proiect este nevoie de circa 120 de mii de lei, bani pe care Primăria Finiș nu-i are, deocamdată, în cont. Prin urmare, ia în considerare finanțarea unei astfel de investiții numai din anul școlar viitor.

Cât privește asigurarea lemnelor de foc pentru școlile comunei, Man a declarat că până joi toate vor primi combustibilul solid necesar parcurgerii în bune condițiuni a sezonului rece, edilul anunțând că-și va da demisia dacă acest lucru nu se va întâmpla! Ioan Man a fost tranșant și în privința celor doi consilieri liberali, afirmând că toți cei patru reprezentanți ai PNL în Consiliul Local Finiș s-au opus alocării de material lemnos școlilor și bisericilor din comună!