CSM Frigo Conti Oradea - Spandau 04 Berlin 8-6

Campioana României, CSM Frigo Conti Oradea, a ratat în mod dramatic calificarea în semifinalele Cupei LEN la polo. Învinşi în tur, în Germania, cu scorul de 10-7, poloiştii pregătiţi de Cornel Gordan s-au impus în manşa retur, disputată aseară la Bazinul Olimpic "Ioan Alexandrescu", cu 8-6 (4-0, 2-3, 2-1, 0-2), insuficient însă pentru a accede în "careul de aşi" al competiţiei.

Nemţii, groggy în prima repriză

Bazinul Olimpic a fost luat cu asalt de suporterii campioanei României, care au sperat că Diaconu & Co. vor recupera pasivul din meciul tur. Pentru a se califica, echipa orădeană ar fi trebuit să câştige meciul cu patru goluri diferenţă, dar niciun succes la trei goluri n-ar fi fost de "aruncat", fiindcă ar fi trimis meciul în prelungiri.
Şi, după cum s-a desfăşurat meciul, în marea sa parte, putem spune fără teama de a greşi că formaţia germană s-a calificat cu şansă.
Primul "sfert" a fost de vis pentru CSM Frigo Conti. După un prim sprint câştigat de Tibi Negrean, internaţionalul Diaconu a deschis scorul la prima aruncare la poartă din meci (1-0). Meciul "curgea" fericit pentru gazde, după reuşita superbă a lui Andrei Creţu (2-0). După ce Barat şi-a făcut simţită prezenţa în poarta CSM-ului, având o primă intervenţie reuşită, Câmpianu a obţinut o aruncare de la 5 m, care a fost fructificată de Negrean, în uralele publicului (3-0). După ce Kadar a "ţintit" bara, cu o aruncare de la distanţă, Preuss şi Savic l-au imitat, ultimul pe o superioritate a echipei germane. În finalul primului "sfert", gazdele nu au fructificat superioritatea de care au beneficiat, după care Monostori a marcat ultimul gol al primei reprize (4-0).

Nemţii rămân nemţi

Din păcate, începând cu "sfertul" secund, Spandau a reintrat în meci, punând probleme tot mai mari gazdelor şi reamintind faptul că o echipă germană nu trebuie subestimată, chiar atunci când este "la pământ". Deşi Negrean a câştigat un nou balon, în startul "sfertului" al doilea, Bukowski a fost cel care a marcat, "spărgând gheaţa" pentru echipa germană (4-1). Căpitanul gazdelor, Baidoc, a refăcut "ecartul" de patru goluri, marcând un gol superb, dintr-o poziţie dificilă (5-1), dar Miers a ripostat repede, la o fază de superioritate (5-2). De la 5 m, Diaconu a punctat pentru 6-2, după care a ieşit din nou la rampă Bukowski (6-3). Aşadar, la jumătatea meciului, CSM Frigo Conti conducea cu trei goluri, iar soarta calificării era incertă.
În "sfertul" al treilea, Negrean a "recidivat", câştigând al treilea angajament de start, după care Barat a intervenit foarte bine, după o angajare a centrului Schlotterbeck. După o nouă reuşită a lui Andrei Creţu (7-3), bara şi portarul Barat au menţinut scorul de pe tabelă, după care Negrean a fructificat încă o dată de la 5 m (8-3). CSM Frigo Conti părea cu un pas în semifinale, dar Oeler a mai marcat o dată înainte de pauză, astfel că, cu 8 minute înainte de final, echipa orădeană conducea cu 8-4.

Descalificarea lui Kadar, decisivă

Din păcate, ultimul "sfert" a fost "de coşmar" pentru campioana României. Baidoc a câştigat angajamentul din start, după care Preuss a "ţintit" bara. Cu cinci minute înainte de final s-a consemnat un eveniment care avea să conteze foarte mult. Internaţionalul Kadar Kalman a fost descalificat după cea de-a treia eliminare temporară, iar absenţa sa din defensivă avea să se dovedească decisivă. După reuşita lui Miers (8-5), Oeler avea să aducă linişte în bazin (8-6). La ultimele faze, orădenii n-au reuşit să marcheze golul care ar fi trimis meciul în prelungiri. După ce Kincses a fost anticipat de Kong, orădenii au irosit o fază de contraatac, căpitanul Baidoc scăpând mingea din mână. Aşadar, CSM Frigo Conti s-a impus doar cu 8-6, ratând astfel în mod dramatic calificarea. Nu-i mai puţin adevărat că, în ultimul "sfert" deciziile arbitrilor au fost "cu cântec", nemulţumind întreaga asistenţă, mai puţin tabăra germană.
CSM Frigo Conti: Barat, D. Creţu (portari), Samuilă, Baidoc 1, Diaconu 2, Câmpianu, Popoviciu, Tarnoveţchi, Kincses, A. Creţu 2, Monostori 1, Kadar, Negrean 2. Antrenor: Cornel Gordan.
Spandau: Tchigir, Kong (portari), Bukowski 2, Schroedter, Naroska, Preuss, Bolovic, Savic, Miers 2, Schlotterbeck, Oeler 2, Mackeben, Stamm. Antrenor: Nebojsa Novoselac.
Au suferit câte trei eliminări temporare, fiind descalificaţi, Kadar (CSM Frigo Conti), respectiv Schroedter (Spandau).
Arbitri: Cristina Taccini (Italia) şi Emanuel Taylan (Turcia). Delegat LEN: Issy Kramer (Israel).

"N-a fost să fie!"

La finalul partidei, Radu Coste, patronul firmei Frigo Conti, ne-a declarat: "Am pierdut dramatic calificarea, asta şi cu 'ajutorul' arbitrilor. Jucătorii s-au mobilizat exemplar, dar astăzi n-a fost să fie! Consider că eliminarea lui Kadar a fost decisivă. Sunt mulţumit de calificarea în sferturile de finală ale competiţiei, deşi, după cum s-a văzut, se putea şi mai mult. Felicit echipa şi sperăm într-un parcurs cât mai lung în ediţia 2010-2011 a Euroligii".