Unul dintre principiile pe care le-a adoptat încă de la început de mandat Ioan Todoca, în calitate de primar al oraşului Aleşd, a fost transparența. Toate demersurile și realizările obținute spre binele comunității sunt postate cu regularitate în cele două platforme online, „Aleșd Online” și„ Zi de Aleșd”, precum și pe pagina sa de facebook.

 

Pentru a realiza o sinteză a activității curente și viitoare, i-am adresat primarului Ioan Todoca o serie de întrebări, la care a răspuns cu multă deschidere. Într-o discuție de două ore am remarcat seriozitatea și implicarea necondiționată în dorința de realizare a celor mai stringente obiective ce frământă comunitatea aleșdeană. Un domeniu important și prioritar care influențează în mare parte realizarea unor investiții în oraș este atragerea de fonduri prin proiecte europene și naționale. În acest sens, în doar cele şapte luni de mandat s-au scris și depus trei proiecte cu finanțare europeană: 1) Consolidarea și reabilitarea ruinelor Cetății Piatra Șoimului, în valoare de 1 milion de euro; 2) Creșterea calității vieții urbane. Amenajarea unui parc lângă Arena Sportivă, în valoare de 150.000 euro;  3) Acces. Acțiuni pentru comunitate de combatere a excluziunii sociale, în valoare de 3,5 milioane euro. Acest proiect se referă la comunitatea de rromi. În pregătire, în fază înaintată, se află un proiect pe domeniul social-cultural, în parteneriat cu trei localități din: Ungaria, Slovacia și Serbia. Valoarea proiectului este de 150.000 de euro pentru fiecare localitate. Pe măsura deschiderii altor domenii de finanțare europeană, vor fi scrise și alte proiecte. Prin PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locală), sunt continuate și în curs de realizare alte trei proiecte: 1) Finalizarea înlocuirii conductelor de apă pe un tronson ce alimentează Cartierul Obor, proiect început în anul 2009; 2) Reabilitarea Casei Orășenești de Cultură, lucrare aflată în faza de licitație de lucrări; 3) Alimentarea cu apă și canal a localității Pădurea Neagră, în valoare de 7 milioane lei. Lucrarea va fi finalizată până la sfârșitul acestui an.

 

Alimentarea oraşului cu gaz

O problemă majoră pentru asigurarea agentului termic la locuințele populației, a instituțiilor și întreprinderilor din oraș este introducerea gazului. Acest proiect a fost lansat în urmă cu câțiva ani, însă din interesele meschine ale unor primari, care au pus piedici proiectului, lucrările au fost abandonate de Transgaz. Primarul Ioan Todoca a reluat negocierile, antrenând în realizarea acestui proiect și comunele limitrofe. În prezent, se duc negocieri, se fac studii geo și ridicări topo. Deși conducta principală se află doar la 12 km de oraș, finalizarea lucrărilor va dura 3-4 ani. Lipsa gazului constituie o piedică în atragerea unor investitori și înființarea unui parc industrial, cu toate beneficiile sale. Până atunci, aprovizionarea populației cu lemne rămâne la discreția „mafiei pădurilor”, care stabilește  prețuri „nerușinate” (180- 200 lei/metru ster). Ne gândim cu tristețe la oamenii nevoiași, bătrâni și bolnavi ale căror venituri sunt la limita subzistenței. Pentru aceștia Primăria și Consiliul local vor trebui să asigure lemne din pădurea comunală. De asemenea, prin POR, se are în vedere eficientizarea energetică a orașului (spital, policlinică și școli).

 

Vor înfiinţarea şi altor secţii de sport

În prezent, doar trei ramuri de sport, fotbal, handbal și karate sunt participante în diferite competiții. Întrucât organizarea și rezultatele ar putea fi îmbunătățite, Primăria și Consiliul Local au ca obiectiv crearea în organigrama Primăriei a unui post de director sportiv care să coordoneze întreaga activitate sportivă în deplină legalitate. Astfel, se mai pot crea și alte secții în cadrul Asociației Sportive, ca tenis de masă, atletism, șah etc. care pot satisface preferințele unui mare număr de tineri. Se are în vedere utilizarea eficientă a celor trei săli de sport existente, precum și a celor două baze sportive de la cele două licee. De asemenea, se caută posibilități de finanțare pentru reabilitarea stadionului și crearea unei noi baze sportive cu patru terenuri: fotbal, handbal baschet și tenis de câmp, printr-un parteneriat public – privat cu Magazinul „Penny”.

 

Clădirea „Băncii Agricole”, subiect de telenovelă

Curățenia în oraș este în grija SC Salubri, iar beneficiari sunt toţi locuitorii. Se fac eforturi ca orașul să respecte niște standarde de civilizație, însă, în special în Cartierul Șoimi, depozitarea deșeurilor și a resturilor menajere lasă de dorit. Conform noilor norme și cerințe europene se intenționează implementarea colectării selective a gunoiului, fapt pentru care sunt căutate surse de finanțare. O problemă ce poate fi subiect de telenovelă o constituie clădirea așa-zisei Bănci Agricole, construită pentru această destinație și nefinalizată, abandonată în stadiu de „roșu”. Prin demersuri greoaie, clădirea a intrat în proprietatea publică gestionată de primărie. În anul 2006, printr-o hotărâre a Consiliului local este cedată Ministerului Public și Ministerului Justiției, care intenționau să o finalizeze pentru sediile judecătoriei și procuraturii locale. Din păcate, intenția lor nu s-a materializat, clădirea fiind abandonată și supusă unei degradări accentuate. Cele două ministere au fost atenționate în repetate rânduri de către primărie pentru finalizarea lucrărilor, însă desele schimbări de miniștri au dus la abandonarea lucrărilor, având alte priorități. Adresele repetate și răspunsurile ministerelor sunt piesele unui dosar voluminos. Cu câțiva ani în urmă, o echipă de experți trimiși de ministere au constatat un accentuat grad de degradare, care au determinat ministerele să renunțe la clădire. Primăria a înaintat demersuri pentru revenirea clădirii în patrimoniul public, un parcurs anevoios. Procedura nu s-a finalizat pentru că cele două ministere s-au răzgândit și se pare că vor să investească în construcție. „Uite popa, nu e popa”. Din surse neoficiale se pare însă că fondurile alocate în acest an nu răspund volumului de lucrări necesare. Serialul continuă, probabil până la demolarea clădirii.