Cetățeanul kârgâz Yahya Mașrapov, care potrivit mass-media din Turcia ar fi fost implicat în atacul asupra clubului de noapte de la Istanbul, a declarat că nu are nicio legătură cu atentatul. Autorităţile turce insistă în continuare că autorul ar fi originar din Asia Centrală.

Anterior mass-media turce anunțau că posibilul autor al atentatului este cetățeanul kârgâz în vârstă de 28 de ani Yahya Mașrapov. Pe rețelele de socializare a apărut de asemenea fotografia din pașaportul lui. Potrivit AKIpress, Mașrapov a ajuns cu avionul, la 3 ianuarie, din Istanbul la Bișkek, fiind deja interogat de Comitetul de Stat pentru Securitate Națională al Kârgâzstanului. Mașrapov a declarat că a fost pe 1 ianuarie la Istanbul pentru treburi legate de comerț, dar la întoarcere reprezentanți ai serviciilor de securitate turce l-au dat jos din avion.

"Ei m-au interogat timp de o oră. Din această cauză, avionul pentru Bișkek a fost reținut. Ei mi-au explicat că m-au interogat în legătură cu atacul comis în noaptea de Anul Nou, au spus că semăn puțin cu atacatorul din fotografie, apoi și-au cerut scuze și m-au urcat înapoi în avion", a relatat Mașrapov. El a subliniat că la 31 decembrie se afla încă în Bișkek și prin urmare nu poate fi implicat în atac. De asemenea, el a declarat că nu știe în ce fel fotografia din pașaportul său a apărut pe internet. De altfel, televiziunea publică turcă TRT a scos de pe pagina ei de internet știrea ce dezvăluia presupusa identitate a autorului atacului de la clubul Reina din Istanbul, după ce a publicat marți dimineață fotografia din pașaportului suspectului. Înainte de a fi retrasă de pe website-ul televiziunii turce, știrea a fost larg preluată și a circulat pe rețelele de socializare. Presa turcă relatează în continuare că autorul atentatului de la un club de noapte din Istanbul ar fi luptat alături de militanții organizației teroriste Stat Islamic și a folosit tehnici învățate în timpul conflictului civil din Siria. Cotidianul Hurriyet a relatat că teroristul, care încă nu a fost capturat și nici identificat în mod formal, a demonstrat că fusese antrenat în ceea ce privește utilizarea armelor de foc. Jurnalistul Abdulkadir Selvi a declarat că atacatorul a fost identificat, iar anchetatorii se concentrează pe ipoteza că acesta era originar din Asia Centrală. Jurnalistul a mai declarat că este de părere că atacatorul a fost "special selectat" pentru a comite acest atentat. El afirmă că prioritatea autorităților turce este să-l captureze pe atacator și să neutralizeze celula teroristă care l-a susținut pe acesta, adăugând că militanții Stat Islamic au plănuit să comită un atac terorist de Revelion și la Ankara, însă au fost opriți de forțele de ordine înainte de a putea duce la îndeplinire acest plan. Cotidianul HaberTurk a relatat că autorul atentatului a ajuns la Istanbul venind din orașul Konya, aflat în sudul Turciei, fiind însoțit de o femeie și doi copii, "pentru a nu atrage atenția".