Teatrul Regina Maria din Oradea trăiește, dacă nu cel mai important, unul dintre cele mai importante momente din istoria lui. Organizarea Galei UNITER la Oradea, cel mai important eveniment de teatru din țară, este o recunoaștere a calității muncii celor de la Teatrul Regina Maria, dar și un privilegiu prin care Oradea va deveni mai cunoscută atât în țară cât și în străinătate.

 

În prefața Galei, care se va desfășura azi, la Teatrul Regina Maria s-a organizat sâmbătă o conferință la care au participat președintele UNITER – Ion Caramitru, vicepreședintele – Aura Corbeanu, directorul Teatrului Regina Maria – Daniel Vulcu, Răzvan Dumbravă și Claudiu Gabriel Bonaciu – Agenția de Management a Destinației Bihor și Mihai Jurcă – directorul executiv al Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea și regiune.

„Suntem în fața unui eveniment care se petrece anual în condiții excepționale, în transmisiune directă pe TVR 1 și cu transmitere pe două adrese de internet în toată lumea. Este a XXIV-a ediție, există în toată lumea astfel de manifestări și în film și în teatru, Premiile Olivier în Marea Britanie, Molière în Franța, și duc la o competiție foarte strânsă. România are o imagine extrem de favorabilă în lume, datorită teatrului, care a arătat tuturor că țara noastră are o identitate culturală remarcabilă. Am fost și suntem prezenți la toate marile manifestări din lume, iar festivalurile organizate în România sunt puncte de atracție pentru tot mai mulți. Începând cu anul 2007, când România câștigă, prin Sibiu, calitatea de Capitală Culturală a Europei, am hotărât să ne deplasăm pentru prima oară din București, unde de obicei țineam Gala Premiilor UNITER. Am revenit apoi în București, iar acum trei ani, odată cu finalizarea lucrărilor la Teatrul Național din Iași, Gala s-a ținut acolo. A urmat apoi Târgul Mureș. Anul trecut am revenit la București pentru că s-au terminat lucrările la Sala Mare a Teatrului Național și deja aveam antamate discuțiile pentru Oradea, cu directorul Teatrului Regina Maria, cu Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor. Iată-ne acum aici, înainte de Gală cu toate lucrurile finisate, în interiorul nou al unei clădiri splendide, readusă la splendoarea ei inițială, care va fi văzută și în țară și în toată lumea. Ca și întregul oraș de altfel, pentru că în jurul Galei noastre TVR filmează mai multe materiale legate de frumuseațea orașului și a județului”, a spus Ion Caramitru.

 

Invitați de marcă pe „covorul roșu”

 

Maia Morgenstern, George Mihăiţă, Mihai Mălaimare, Vladimir Găitan, Florin Piersic Jr., Marian Râlea, Alexandru Urs, Dorina Chiriac, Radu Afrim, Bobi Pricop, Mihai Mănuţiu sau Cristian Hagiculea vor fi o parte din numele mari din lista celor care vor fi prezenți la Oradea.

„În acest an coincid două mari evenimente în lume, 400 de ani de la trecerea în neființă a lui Shakespeare și 100 de ani de la apariția dadaismului în lume, și această coincidență a apropierii între clasic și modern are loc și în Oradea care este poate unul dintre cele mai înzestrate orașe din România în materie de arhitectură clasică, conviețuind în același timp cu programele culturale moderne care se desfășoară în teatru. Aici au debutat mari actori, regizori și scenariști români. Din păcate, pe unul dintre ei, Radu Penciulescu (n.r. considerat Părintele şcolii româneşti de regie) ne-am dorit foarte mult să îl aducem, dar nu a putut veni din cauza unei stări de sănătate precare. Cert este că nu putem vorbi despre Teatrul din Oradea ca despre unul aflat la distanță de punctul forte al Teatrului românesc, ba din contră, este una dintre instituțiile care au făcut și fac istorie în teatrologia națională.

Anul acesta, la premiul de excelență avem bucuria de a-l vedea pe maestrul Gigi Căciuleanu care este pionierul și înaintașul sărbătoririi dadaismului în România. Din păcate, dintre premiații noștri și dintre cei nominalizați vor fi și absențe, așa cum se întâmplă la fiecare ediție, sunt artiști care lucrează, care sunt plecați în străinătate. Premiul special pentru cel mai jucat dramaturg român contemporan a fost acordat lui Matei Vișniec, care este în țară dar se află la Suceava unde, cu sprijinul autorităților locale, numele lui este dat unui teatru nou înființat. Nu va putea veni, dar ne-a trimis un material filmat. Mă bucur că premiul special pentru o viață dedidacă teatrului și poeziei i-a fost acordat lui Eugen Țugulea. Trebuie să mulțumim interesului imediat și relaxării morale și spirituale pe care ne-au dat-o atât Primăria Oradea cât și Consiliul Județean. Vă dați seama că deplasarea la Oradea a 250 de oameni, adaugă un preț foarte mare manifestării noastre. Nu puteam asigura fondurile doar din ce primeam de la Ministerul Culturii așa că fără sprijinul celor două entități nu am fi putut organiza Gala aici. Sperăm ca edițiile următoare să aibă loc și în alte orașe din România care și-au arătat deocamdată interesul teoretic, dar vom începe discuții cu Cluj-Napoca și Timișoara”, a mai spus Ion Caramitru.

 

Richard Balint – a fi sau a nu fi?

 

Munca la organizarea Galei a început în urmă cu un an. Juriul care a făcut nominalizările a văzut 150 de spectacole.

„Când au fost făcute nominalizările am avut bucurii și tristeți, întotdeauna se întâmplă lucrul acesta pentru că avem cu toții așteptări. Din punctul de vedere al organizării am găsit aici niște parteneri extraordinari, în Teatrul din Oradea, dar și în Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune și Agenția de Management al Destinației Bihor. Întotdeauna am fost întrebați de ce am ales Oradea? Pentru că aveți un oraș și o regiune extraordinare. Vom avea și un reprezentant al Casei Regale, Principesa Maria (sora Principesei Margareta-n.r.) va fi alături de noi. Gala în sine va fi plină de surprize. Am reușit să identificăm artiști din acest oraș, care vor urca pe scenă în spectacolul ce va fi regizat de Ion Caramitru. Aveți o ofertă valoroasă și ne-a fost greu să alegem pentru că spectacolul va avea doar patru ore. Avem emoții și ne dorim să ne ridicăm la nivelul așteptărilor dumneavoastră” a spus Aura Corbeanu, vicepreședintele UNITER.  

Pe lângă Premiul special pentru o viaţă dedicată teatrului şi poeziei oferit actorului orădean Eugen Ţugulea, pentru Cel mai bun actor în rol principal se va bate și Richard Balint nominalizat pentru rolul Gorge din „Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas” (Dennis Kelly), regia Bobi Pricop. Va avea contracandidați puternici, Florin Piersic jr., cu rolul Coleman din spectacolul „Vestul singuratic” (Teatrul Nottara), şi Marian Râlea, cu rolul Tullius din spectacolul „Marmură”  (Teatrul Bulandra).

„În ceea ce privește alegerea câștigătorilor noi nu știm o metodă mai bună decât cea pe care o folosim. Avem două jurii, unul de nominalizări și unul de acordări de premii. Primul juriu este format exclusiv din critici de teatru, cei care văd cel mai mult, care sunt invitați la toate premierele și au timp să facă acest lucru. Juriul al doilea este format din cinci oameni: un actor, un regizor, un scenograf și doi critici, alții decât cei din primul juriu. Acești cinci oameni pot să aibă un vot mai obiectiv legat și de celelalte aspecte ale pieselor: scenografie, regie și joc actoricesc. Premiile finale se discută în ziua decernării începând cu ora 17.00, cu ușile închise. Eu nu am cum să știu niciodată cine câștigă. Sunt pe scenă când ei încă discută câștigătorii și numele lor ajung la mine în plicuri sigilate. Liniștea noastră este dată tocmai de faptul că nu știm aceste premii”, a mai spus Ion Caramitru.

Ediţia a XXIV-a Galei Premiilor UNITER va avea loc astăzi (9 mai), cu începere de la ora 21.00 și va fi transmisă în direct pe TVR. Accesul în sală se face doar pe bază de invitații.