Cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr. 76/2002 prevede acordarea, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, a unui sprijin financiar angajatorilor care organizează programe de pregătire profesională a propriilor salariaţi, programe derulate de furnizorii de servicii de pregătire profesională autorizaţi. În acest sens, suma ce se acordă angajatorilor respectivi reprezintă 50% din cheltuielile cu serviciile de formare profesională organizate pentru un număr de cel mult 20% din personalul angajat. În sensul legii, prin personal angajat se înţelege personal încadrat cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată şi cu program normal de lucru.

Pornind de la cele menţionate mai sus, l-am invitat pe dl ing. Dorel Drăghici, director executiv la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bihor, să discutăm despre cum se regăseşte, în judeţul nostru, preocuparea angajatorilor pentru formarea profesională a propriilor salariaţi. De menţionat că AJOFM Bihor este instituţia prin care se acordă aceste fonduri, este instituţia la care angajatorii se adresează şi cu care colaborează pentru realizarea unor astfel de programe de formare profesională a salariaţilor.
- Succint, care este implicarea AJOFM Bihor şi care sunt raporturile de colaborare cu angajatorii interesaţi de formarea profesională a propriilor salariaţi?
- Angajatorii preocupaţi de acest aspect îşi configurează, îşi fixează propriul program de formare profesională a salariaţilor, apoi se adresează la noi, printr-o notificare. La solicitarea scrisă, se anexează mai multe documente, printre care şi contractul cu furnizatorul de formare profesională, document care evidenţiază contravaloarea serviciilor ce vor fi prestate de acesta. Informaţii despre documentele necesare se vor obţine şi de pe site-ul instituţiei, www.bihor.anofm.ro, fie la sediul AJOFM Bihor. Pe baza solicitărilor primite de la angajatori şi a analizării notelor de fundamentare, AJOFM Bihor selectează angajatorii respectivi şi se întocmeşte un Plan anual judeţean de formare profesională. În baza acestui program, în funcţie de concretizarea lui, angajatorilor li se acordă acea subvenţie de 50% din cheltuielile pe care le-au făcut cu activitatea (cursurile) de formare profesională a propriilor angajaţi.
- Anul acesta, de pildă, ce subvenţii s-au dat angajatorilor?
- În 2008, a fost prevăzut, prin Planul judeţean de formare profesională, cuprinderea a 123 de persoane, pentru care angajatorii pot beneficia de subvenţionarea cheltuielilor. Până în 30 septembrie, de pildă, s-au finalizat, şi solicitat subvenţii, patru astfel de programe, suma solicitată, ca subvenţie, fiind de 10.530 lei (RON). Principalele programe care au fost organizate, până în 16 octombrie a.c., au cuprins 46 de salariaţi. Până la finele anului, în urma discuţiilor purtate cu agenţi economici, se va solicita subvenţie de către angajatori pentru alte 74 de persoane cuprinse în diferite programe de formare profesională, iar următoarea selecţie pe care AJOFM Bihor o va face va avea loc în 17 noiembrie.
- Pentru ce meserii s-a solicitat avizarea programelor de formare profesională?
- Fochist cazane de apă, tapiţer, zidar pietar tencuitor, iar acum urmează pentru meseriile de stivuitorist, confecţioner tâmplărie din aluminiu şi mase plastice, tapiţer.
- Fondurile pentru 2008 reprezentând 50% subvenţie sunt limitate?
- Nu sunt limitate, avem fonduri suficiente, chiar dacă, iniţial, sumele respective au fost dimensionate, în acest an pentru 123 de persoane, conform solicitării angajatorilor.
- În anul trecut, care a fost situaţia?
- Conform metodologiei enunţată anterior, în Planul judeţean de formare profesională fuseseră cuprinse 180 de persoane. În final, cele patru firme (angajatori) au organizat programe de formare profesională a propriilor salariaţi pentru 112 persoane, iar fondurile achitate de AJOFM Bihor au fost de 45.305 RON.
- Un angajator poate beneficia, într-un an, de subvenţie pentru mai multe programe de formare profesională a propriilor salariaţi?
- Subvenţia se acordă angajatorilor pentru un singur program derulat în cursul unui an.
- Vă mulţumesc.