Clubul Sportiv Dinamo Bucureşti o are în frunte, începând de ieri, pe cvintupla campioană olimpică Elisabeta Lipă, unul dintre cei mai valoroşi sportivi din istoria României, care l-a înlocuit pe chestorul Marcel Popescu, pensionat în urmă cu zece zile. Anul acesta, pe 14 martie, Lipă a fost aleasă şi preşedinte al Federaţiei Române de Canotaj.

Elisabeta Lipă s-a născut la 26 octombrie 1964, la Siret, judeţul Suceava. A început canotajul la vârsta de 15 ani, după ce a fost adusă de tatăl ei în Bucureşti, la clubul Olimpia. A fost selecţionată în lotul naţional şi, la 19 ani, a debutat la Jocurile Olimpice de vară de la Los Angeles. Încă de la prima sa participare la JO, Lipă a obţinut medalia de aur în proba de două rame fără cârmaci. După un argint, în aceeaşi probă, şi o medalie de bronz cu echipajul de patru rame la JO de la Seul, Lipă a revenit cu aur, la Barcelona, în proba de simplu rame şi a obţinut, totodată, o medalie de argint la două rame fără cârmaci.
Următoarele trei ediţii ale Jocurilor Olimpice au însemnat tot atâtea medalii de aur pentru Elisabeta Lipă, care a devenit singura canotoare din lume cu cinci medalii olimpice de aur.
La ediţia de la Sydney, Lipă a devenit prima canotoare din istoria Jocurilor Olimpice care a cucerit şapte medalii, pentru ca, la Atena, "Uţa", cum îi spun prietenii, să devină cea mai în vârstă campioană olimpică în proba de 8+1. Tot atunci, Lipă a egalat recordul lui Steve Redgrave, deţinător a cinci medalii olimpice de aur, cei doi fiind cei mai titraţi campioni din istoria Jocurilor Olimpice.
În palmaresul său se mai regăsesc un titlu de campioană mondială, câştigat în 1989, precum şi şapte medalii de argint şi trei de bronz obţinute la Campionatele Mondiale.
De asemenea, Lipă a cucerit 25 de titluri de campioană naţională. În 2005, ea a purtat flacăra olimpică pentru a XX-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Torino.
În anul 2000, a fost declarată "cea mai bună canotoare din lume" şi "cea mai bună canotoare a secolului XX", de către Federaţia Internaţională de Canotaj.
La data de 1 decembrie 2004, Elisabeta Lipă a fost înaintată la gradul profesional de chestor de poliţie. Lipp a primit, la 1 iunie 2008, la Lucerna, Medalia Thomas Keller, cea mai înaltă distincţie acordată de Federaţia Internaţională de Canotaj sportivilor cu cariere strălucite în acest sport. Distincţia se acordă anual şi constituie o recunoaştere a unei cariere excepţionale şi a unui comportament sportiv exemplar. Lipă a mai fost nominalizată la trofeul "Thomas Keller", echivalentul Premiilor Oscar în canotajul mondial, şi în anii 2003 şi 2005.
În anul 2008, Elisabeta Lipă a primit "Colanul de Aur" pentru întreaga sa activitate sportivă din partea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.
Ea este maestru emerit al sportului şi a absolvit Facultatea de Educaţie Fizică, Universitatea Ecologică. Este căsătorită, fiind mama unui băiat.