În cursul anului trecut, ministrul Cristian David a solicitat reprezentanţilor Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din MIRA modificarea în regim de urgenţă a Legii 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor, în sensul înăspririi condiţiilor pentru obţinerea şi utilizarea armelor neletale. Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea legislaţiei în domeniu a fost aprobată, marţi, de Guvern şi va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Iniţiativa de modificare a legii privind regimul armelor a avut la bază o statistică îngrijorătoare conform căreia numai în 2007 au fost înregistrate peste 50 de agresiuni în care fie s-a folosit acest tip de arme, fie armele au fost utilizate pentru intimidare. Regimul armelor şi muniţiilor, mai puţin restrictiv pentru armele neletale, a permis accesul neîngrădit şi nelimitat al persoanelor, inclusiv al celora cu cazier judiciar pentru fapte comise cu violenţă, la acest gen de arme. Ordonanţa de Urgenţă incriminează ca infracţiune uzul de armă neletală din categoria celor supuse autorizării, fără drept, pedeapsa fiind închisoare de la şase luni la trei ani, în condiţiile în care, până acum, legea sancţiona doar contravenţional orice abatere. Tot infracţiune este şi portul sau deţinerea unei arme neletale, fără drept, pedeapsa pentru această faptă fiind închisoare între trei luni şi un an. De asemenea, dacă, până în prezent, aceste arme puteau fi obţinute de orice persoană care a împlinit vârsta de 18 ani fără alte condiţii suplimentare în afară de o notificare a poliţiei asupra intenţiei de cumpărare, noile reglementări prevăd necesitatea lipsei antecedentelor penale. Mai mult, pentru achiziţionarea unor arme neletale se va urma procedura autorizării în vederea procurării, iar pentru deţinere, port şi folosire, procedura emiterii permisului de armă. Procedura autorizării include lipsa antecedentelor penale pentru fapte săvârşite cu intenţie, aviz psihologic şi lipsa unor situaţii care să fi determinat revocarea sau anularea dreptului de port şi folosire a armelor neletale, în ultimii cinci ani. Nici cei care deţin deja arme neletale nu scapă de modificările legii. Ordonanţa prevede o perioadă de tranziţie de şase luni pentru cei care deţin arme neletale, pentru a se conforma condiţiilor de deţinere, port şi folosire impuse de actuala reglementare. Cei care sunt deţinători de astfel de arme vor trebui ca în acest interval de timp să se adreseze structurilor specializate ale Poliţiei pentru a intra în legalitate.
La expirarea perioadei de 6 luni, posesorii armelor care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege vor avea doar drept de deţinere, portul şi uzul de armă fiind considerate, în aceste condiţii, fără drept.

Numai în cursul anului trecut, în judeţul Bihor s-au înregistrat 30 de infracţiuni la regimul armelor, fiind confiscate 53 de arme neletale şi două letale. În acest moment, în evidenţele Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice din cadrul IPJ Bihor există înregistrate 849 de persoane care deţin 936 de arme neletale.