Începând de astăzi, 8 noiembrie, din dorinţa de a fi fluidizat traficul din zona Pieței Rogerius, va fi deschisă partea de subsol a parcării D+P de la Piața Rogerius, urmând ca, de la începutul lunii decembrie, să fie dată în folosinţă şi partea supraterană. De asemenea, la sfârşitul lunii noiembrie, va fi deschis şi pasajul subteran de legătură cu Piaţa Rogerius.

 

Circulaţia, reluată până la finalul lunii

Parcarea din faţa Spitalului Municipal face parte din viitorul Complex Piaţa Rogerius, care va avea şi o legătură prin intermediul unui pasaj subteran. Parcarea are o suprafață de 5467,76 mp şi oferă 412 locuri, fiind formată dintr-un demisol cu o capacitate de parcare de 193 de mașini și un parter neacoperit cu o capacitate de 219 mașini. Detalii cu privire la stadiul lucrărilor la parcare, precum și amănunte legate de investițiile care vor fi realizate în zona pieței au fost prezentate, luni, de către primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Florin Birta, precum și de directorul Administraţiei Domeniului Public (ADP), Liviu Andrica. Viceprimarul Florin Birta a arătat că deschiderea demisolului parcării a fost decisă pentru a nu mai aglomera și mai mult zona spitalului Dr. Gavril Curteanu și a pieței Rogerius. „Invităm cetățenii, pe toți cei care au locul de muncă la spital sau au de făcut cumpărături la Piața Rogerius să folosească cu încredere această parcare. Partea de subsol a parcării este în stare perfectă de funcționare, iar aici sunt 193 de locuri de parcare”, a spus viceprimarul. Acesta a mai menţionat că, începând de astăzi, aproximativ timp de trei luni, se va putea parca gratuit, pentru ca cetățenii să se obișnuiască cu noua parcare, iar după perioada de acomodare vor fi introduse sisteme de taxare. „Nivelul de subsol al parcării va fi dedicat în principal celor care lucrează în această zonă, angajaţi ai spitalului, vânzători din piață sau angajaților de la firmele din zonă. Acest nivel va avea un tarif preferențial, iar deținătorii de autoturisme vor putea lăsa mașinile pe durată mai mare. Partea supraterană a parcării, cu acces direct către spital și piață, va fi cu durată limitată, rezervată celor care au probleme de rezolvat în zonă - pacienți, aparținători, cumpărători, firme de curierat. Pe timpul nopții, parcarea va putea fi folosită de către riverani”, a menționat primarul Ilie Bolojan. Conform reprezentanţilor municipalităţii, la finalul săptămânii, în cazul în care condițiile meteo o vor permite, se va deschide provizoriu circulația pe liniile de tramvai, urmând ca, până la finalul lunii, când va fi rezolvată și problema cu magistrala de apă, să se deschidă definitiv circulația rutieră în această zonă.

 

Lucrări complexe de amenajare a zonei

În ultima perioadă, în zona din vecinătatea Pieţei Rogerius au fost efectuate şi alte lucrări de amenajare. „Dinspre parcare înspre strada Transilvaniei a fost lărgit trotuarul în partea dinspre piața Rogerius, corelat cu parcarea etajată, deoarece acolo erau parcări oblice față de trotuar, pe care acum le-am schimbat lărgind trotuarul, parcările vor fi paralele cu axa drumului și vor deveni parcări galbene. În stația de tramvai era un refugiu nefolosit, îngrădit cu niște stâlpișori, urmând ca acel refugiu să-l transformăm în stație de taxi. În urma acestor modificări, zona va fi pusă la punct, la standardele la care este construită Piața Rogerius, respectiv parcarea”, a declarat viceprimarul Florin Birta. De altfel, chiar şi Piaţa Rogerius funcţionează, începând de săptămâna trecută, în condiții mult mai bune. Conform directorului Liviu Andrica, ADP a finalizat lucrările care au constat în montarea a şapte uși termopan la chioșcurile de carne și închiderea laterală, asigurând condiții climatice bune, valoarea investiției fiind de aproximativ 105 mii euro, din surse proprii ale ADP. „Acum comercianţii au condiţii bune, poate chiar prea bune, având în vedere că unii s-au plâns că le încolţesc legumele”, a dezvăluit Andrica. Mai mult, începând de anul viitor, şi alte proiecte din agenda municipalităţii vor fi demarate în această zonă. „Anul viitor vom începe două lucrări majore în această zonă. Prima privește intrarea în curtea spitalului Dr. Gavril Curteanu, unde se află o construcție veche din anii ‘60, de când s-a construit spitalul și o donație care nu a fost finalizată; cele două vor fi demolate și partea de acces în spital va fi reabilitată, astfel încât casa liftului să semene cu intrarea în spital, care să arate în mod civilizat. Cealaltă lucrare privește începerea lucrărilor de construcție a blocurilor pentru medici rezidenți în curtea spitalului. Totodată, vom face plantări de arbori în această toamnă și primăvară în acest perimetru, în așa fel încât pe marginea parcării, acolo unde spațiile o permit, precum și la intrarea în spital să existe în anii următori o perdea verde”, a menţionat primarul Ilie Bolojan.