Invitatul de onoare al Toamnei orădene, scriitorul Nicolae Breban s-a aflat, timp de două zile, în oraşul de pe Crişul Repede, pentru a se întâlni cu iubitorii de literatură. Sala mare a Primăriei Oradea a fost, joi seara, gazda primei conferinţe, la care au asista zeci de tineri, precum şi reprezentanţi ai mediului cultural şi academic. Ieri, distinsul oaspete s-a întâlnit cu studenţii în Aula Magna a Universităţii din Oradea.

Tema dezbaterii susţinute de Nicolae Breban a fost "Puterea romanului şi romanul puterii", ştiut fiind faptul că lui i se recunoaşte meritul de a fi reînviat romanul ca gen epic, tocmai într-o perioadă în care cenzura îşi pusese o puternică amprentă asupra creaţiilor literare. "Am luptat pentru roman. Romanul trebuia instalat pe altarul literaturii. Animale bolnave a adus încrederea că şi sub dictatură putem produce opere valoroase", a spus Breban. În 1997, a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Fiu de preot greco-catolic, născut la Baia Mare, cu o copilărie marcată de mutările impuse de regimul comunist multor familii printre care şi a sa, dar cu o diplomă de absolvent al Liceului "Oltea Doamna" din Oradea, Nicolae Breban a ţinut să mulţumească episcopului greco- catolic Virgil Bercea pentru prezenţa la întâlnire alături de studenţii de la Teologie.
Rolul de gazdă a revenit Ligiei Mirişan, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor şi prof. univ. dr. Ion Simuţ, prodecanul Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Oradea.