Oficiul pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (OARZ) Bihor are ca responsabilitate majoră implementarea, pe teritoriul judeţului nostru, a strategiei de relansare a zootehniei elaborată de Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie. Iar un asemenea program vizează metodele moderne de creştere, reproducţie, selecţie, omologare şi ameliorare a animalelor de interes zoo-economic.

Faţă de coordonatele enunţate mai sus, aşa cum a specificat dl ing. Alexandru Oltean, director coordonator al OARZ Bihor, printre principalele obiective, în anul 2009, urmărite de OARZ Bihor se înscriu, atât accelerarea ameliorării genetice a efectivelor de animale, prin activitatea specifică de selecţie, cât şi îndrumarea din punct de vedere tehnic şi metodologic, pentru aplicarea biotehnologiilor moderne de reproducţie şi conservarea patrimoniului genetic din zootehnie, prin intermediul inspecţiei de stat. "Tot atât de importantă este şi îndrumarea, controlul organizării băncii de date şi prelucrarea, în sistem computerizat a informaţiilor din domeniul reproducţiei şi selecţiei, în colaborare cu organizaţiile de control oficial al producţiei şi însămânţări artificiale ale asociaţiilor crescătorilor de animale. Totodată, a continuat dl Alexandru Oltean, un alt obiectiv a vizat asigurarea consultanţei tehnice a crescătorilor de animale ale căror efective sunt cuprinse în programele tehnice de selecţie şi reproducţie."
Cât priveşte activitatea specialiştilor OARZ Bihor în acest an, ca realizări tehnice, "se poate spune, şi avem argumente, că evaluarea ne oferă un prilej de satisfacţie", remarca, ieri, directorul coordonator al OARZ Bihor. Dintre numeroasele exemple ce ne-au fost prezentate iată, de pildă, că, în cadrul controlului oficial al producţiei, a fost cuprins un efectiv total de 19.036 de animale, faţă de 16.800 prevăzute în programul pe anul 2009. Pe specii de animale, controlul oficial al producţiei s-a realizat în proporţie de 100,9%, la taurine, de 118,4%, la specia ovine, doar la suine înregistrându-se 97,8%. În ceea ce priveşte activitatea de reproducţie, programul de însămânţări artificiale şi de montă naturală s-a înfăptuit în proporţie de 104,2%, la specia bovine, din care la însămânţările artificiale programul s-a realizat în proporţie de 106,7 la sută. "Şi la speciile ovine/caprine numărul de monte (195.782) înseamnă, procentual, 101% faţă de program, iar la specia suină monta naturală şi însămânţările artificiale reprezintă, cumulat, 25.000 de capete, faţă de 24.522 cuprinse în program. Numai la însămânţările artificiale, spre exemplu, a accentuat dl Alexandru Oltean, ne înscriem cu realizări de 112% faţă de program."
O altă coordonată vizează identificarea şi individualizarea cabalinelor. Rezultatele din acest an evidenţiază: la cabaline identificate - realizăre în proporţie de 109%, faţă de 11.000 cabaline incluse în program, la cabaline microcipate - realizări de 103%, faţă de 3.800 în program, iar la paşapoarte eliberate - 101 la sută, faţă de 12.000 în program.
Deocamdată ne rezumăm la atât, iar despre obiectivele şi progamul OARZ Bihor pentru anul 2010, într-un articol viitor.