Un milion de persoane s-au adunat, duminică, pe străzile din Barcelona pentru a susține unitatea Spaniei și pentru a manifesta împotriva independenței regiunii catalane.

Organizatorii marșului susțin că scopul acestuia este de a apăra integritatea teritorială a Spaniei și se opun „atacului asupra democrației” comis de autoritățile din Catalonia. Sâmbătă, la Madrid au avut loc manifestații similare. Manifestaţia a fost organizată de către Societatea Civilă Catalană și se desfășoară sub sloganul „Toţi uniţi - Catalonia este Spania”.

Poliția locală a estimat că 300.000 de persoane au participat la manifestația la care au fost fluturate mii de drapele ale Spaniei și Cataloniei. Organizatorii, Societatea Civilă Catalană (CSC), au avansat la rândul lor, la finalul manifestației, cifra de 1,3 milioane de participanți.

În urmă cu trei săptămâni, mai multe organizații civice din Barcelona au adunat peste 350.000 de oameni pe străzile orașului, respingând intențiile lui Carles Puigdemont pentru a proclama independența regiunii. Membrii Parlamentului regional al Cataloniei au adoptat, vineri, o declarație de independență a regiunii. În replică, Guvernul spaniol a început procedurile pentru suspendarea autonomiei regiunii catalane.

Nimeni nu va recunoaște independența Cataloniei, a afirmat, duminică, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, adăugând că Guvernul spaniol acționează în mod corect pentru a restaura ordinea constituțională în regiune, relatează The Associated Press. Tajani a precizat că referendumul pe tema independenței organizat în Catalonia la începutul lunii octombrie a fost ilegal și a adăugat că Uniunea Europeană nu va media conflictul deoarece această criză este o problemă internă a Spaniei. Președintele Parlamentului European a declarat că decizia Spaniei de a organiza alegeri anticipate în regiune a fost decizia cea mai bună, după ce Parlamentul regional al Cataloniei a adoptat o declarație de independență.

Guvernul de la Madrid a decis, vineri seara, dizolvarea Executivului catalan, condus de Carles Puigdemont, şi a Parlamentului regional, după ce liderii catalani au adoptat o declarație de independență.