Cu primăvara în inimă şi suflet, lucrătorii Ocolului Silvic din Tinca se preocupă în aceste zile, cu multă pasiune, dragoste şi pricepere de plantarea arboretului. Imperiul arborescent al silvicultorilor îşi schimbă trena rubinie de toamnă cu cămaşa multicoloră a primăverii, care îmbracă acum pădurile din lunca Crişului Negru, trecând apoi peste Dealurile Crişanei.

 

Despre activitatea slujitorilor „aurului verde” de pe aceste plaiuri mioritice îmi vorbeşte cu multă plăcere şi răspundere profesională domnul inginer silvic Moisa Madear, care a scos în evidenţă importanţa plantării pădurilor pentru oamenii acestor locuri, precum şi rolul mediului înconjurător în menţinerea sănătăţii.

În perioada 15 martie - 15 aprilie, în luna plantării arborilor, Ocolul Silvic Tinca execută ample lucrări de regenerare, completare la plantaţiile mai vechi, împăduriri şi lucrări în şantierele de împăduriri. Suprafaţa regenerată total la nivelul ocolului este de 89 de hectare, din care 80 hectare regenerate natural şi 9 hectare regenerate artificial. Pe suprafaţa de 3,8 hectare se fac completări la plantaţiile vechi, iar în şantierul de împădurit cu suprafaţa de 2,3 hectare se plantează puieţi de: gorun, stejar, cireş, frasin.

Hărnicia pădurarilor tincani o dovedesc cei 95.650 puieţi de cer, stejar, gorun şi frasin produşi în pepinierele de la Goronişte, Belfir, Pusta şi Cefa, din care 62.000 de puieţi folosiţi în pădurile de pe raza  Ocolului Tinca, restul fiind livraţi la Ocoalele Silvice Beiuş, Sudrigiu şi Oradea.

Recent, o acţiune de amploare a fost organizată pe şantierul de împăduriri din trupul de pădure Şoima, pădure comunală aparţinătoare de Husasău de Tinca, aflată în îngrijirea pădurarului Ilieş Ioan Dan. În acest canton, în după-amiaza zilei de 4 aprilie, au fost plantaţi peste 200 de puieţi de către elevii Liceului Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca, din clasele a V-a A, a XI-a C şi a XII-a A, conduşi de cadrele didactice Florica Martin, Alina Ştiube, Iuliu Orban, Viorica Madear şi Ioana Cociş. La începerea lucrărilor, elevii au fost instruiţi privind tehnica de lucru a împăduririlor.

După ce elevii şi-au isprăvit activitatea prestată în folosul societăţii, o gustare în mijlocul naturii la aer curat, o clisă friptă la frigăruie, mici pregătiţi la grătar, sucuri şi siropul de afine au fost servite cu multă plăcere.

Voia bună, distracţia, jocurile organizate au fost momente de destindere practicate sub streşina pădurii, ai cărei copaci îşi etalau în amurgul serii de prier verdele crud al ramurilor, ce se îmbina armonios cu florile pădurii.