La sediul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT)  Bihor, a avut loc joi, 28 aprilie, o conferință de presă prilejuită de finalizarea proiectului "Pădurea Craiului,  destinație de ecoturism". În derularea acestui proiect, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor a avut ca parteneri Primăria comunei Roșia și Ethical Travel Portal din Norvegia.

 

Valoarea totală a proiectului este de 140.000 de euro

Proiectul s-a desfășurat pe parcursul a 20 de luni, între anii 2014-2016. A fost finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, valoarea sa totală fiind de aproximativ 140.000 de euro, din care 123.000 a fost valoarea finanțării acordate. "Prin acest proiect, ne-am propus să facem din Situl Natura 2000 Defileul Crișului Repede - Pădurea Craiului o destinație ecoturistică reprezentativă la nivel național și european”, a spus Paul Iacobaș, președintele CAPDD Bihor, ieri, la conferința de presă. Conform analizelor realizate de specialiști, Valea Iadului, Defileul Crișului Repede și zona Bratca - Șuncuiuș, precum și Valea Roșiei sunt cel mai bine înzestrate din punct de vedere natural și cultural pentru a deveni nuclee de dezvoltare a ecoturismului. Au fost identificate și cele mai adecvate instrumente de dezvoltare turistică: investițiile de mică infrastructură de vizitare, dezvoltarea serviciilor turistice de cazare, masă și agrement, organizarea de structuri pentru interpretarea naturii și a culturii locale. "În urma realizării cercetărilor incluse în acest proiect, a fost stabilit un plan de acțiune, ce cuprinde o listă de posibile proiecte de dezvoltare a turismului și un plan de acțiune pe durata a zece ani pentru realizarea lor. Dintre acestea a fost evidențiată ca prioritară rețeaua de peșteri speoturistice, program care este deja în curs de desfășurare. Cinci servicii turistice locale se află în plină procedură de certificare, conform standardelor Eco-România”, a mai spus Paul Iacobaș. Potrivit acestuia, pentru promovarea destinației ecoturistice Pădurea Craiului, a fost realizată o gamă variată de materiale publicitare (bannere, broșuri, hărți și monografia Peșterii Meziadului), care prezintă potențialilor vizitatori o imagine unitară și coerentă asupra zonei și patrimoniului ei. În plus, în scopul promovării singurei destinații ecoturistice din județul Bihor, reprezentanții CAPDD au participat la mai multe târguri de turism desfășurate în anul 2015, la București și Cluj.

Pădurea Craiului are pagina web

Site-ul www.padureacraiului.ro a fost adaptat nevoilor de informare a turiștilor și oferă informațiile necesare în limba română, urmând că, în viitorul apropiat, conținutul să fie prezentat și în limbile engleză și maghiară. În Pădurea Craiului există deja nouă trasee de cicloturism și mountain bike, care fac legătura între principalele obiective turistice și structurile de cazare din regiune. Fiecare traseu are propria fișă de prezentare ce cuprinde: fotografii, descrieri, hărți și date GPS. „Prin realizarea acestei rețele de trasee, ne-am propus să poziționăm Pădurea Craiului printre destinațiile preferate de practicanții sportului cu pedale. Pentru ei au fost înființate și două centre de unde pot fi închiriate biciclete. La Roșia și Remetea există câte șase biciclete mountain bike, care sunt din ce în ce mai des solicitate de turiști”, a menționat președintele CAPDD Bihor. Cu sprijinul Primăriei comunei Roșia, în centrul acestei localități, au continuat lucrările de amenajare și dotare a centrului de vizitare deja existent. Aici vor funcționa pe tot timpul anului un magazin de suveniruri, un spațiu de prezentare a ofertei turistice din zonă și un punct de informare.

Paul Iacobaș a precizat că pentru creșterea gradului de atractivitate, Peștera cu cristale din mâna Farcu și-a îmbogățit zestrea muzeului minier, existent deja într-o galerie din subteran. "Acum sunt expuse și diverse mostre de bauxită din Pădurea Craiului, obiecte legate de munca minierilor din acest locuri, extrase din lucrări de specialitate și presă cu privire la exploatarea bauxitei. Toate exponatele au explicații scrise în trei limbi: română, maghiară și engleză”, a conchis președintele CAPDD, menționând că a fost creat și un logo, care, pentru următorii ani, va fi simbolul reprezentativ al zonei.