Potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 75/2001, în cazierul fiscal se ţine evidenţa persoanelor fizice şi juridice, precum şi a asociaţilor, acţionarilor şi reprezentanţilor legali ai persoanelor juridice, care au săvârşit fapte sancţionate de legile financiare, vamale, precum şi cele care privesc disciplina financiară.

Datele înscrise în cazierul fiscal se scot din evidenţă dacă faptele pe care le-au săvârşit contribuabilii nu mai sunt sancţionate de lege, dacă a intervenit reabilitarea de drept sau judecătorească constatată prin hotărâre judecătorească, dacă nu au mai săvârşit faptele într-o perioadă de 5 ani, în cazul decesului, respectiv radierea contribuabilului.
Conform art. 8 alin. 1 din OG nr. 75/2001, prezentarea certificatului de cazier fiscal este obligatorie în următoarele situaţii: a) la înfiinţarea societăţilor comerciale, a societăţilor cooperative şi a cooperativelor agricole, de către asociaţi, acţionari şi reprezentanţii legali desemnaţi; b) la solicitarea înscrierii asociaţiilor şi fundaţiilor în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor de către asociaţii sau membrii fondatori ai acestora; c) la autorizarea exercitării unei activităţi independente de către solicitanţi; d) la cesiunea părţilor sociale sau a acţiunilor de către noii asociaţi sau acţionari; e) la numirea de noi reprezentanţi legali, precum şi la cooptarea de noi asociaţi sau acţionari cu prilejul efectuării majorării de capital social de către noii reprezentanţi legali, asociaţi şi acţionari. În situaţiile prevăzute la lit. a), c), d) şi e), obligaţia este îndeplinită de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, care va transmite, în format electronic, informaţiile din cazierul fiscal al contribuabililor, la cererea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.
Pentru eliberarea certificatului de cazier fiscal sau pentru transmiterea electronică a informaţiilor din cazierul fiscal se percepe o taxă de 20 lei pentru fiecare persoană. Precizăm că prin HG nr. 724/2008 (act normativ publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 541, din 17 iulie 2008), a fost actualizată lista faptelor care se înscriu în cazierul fiscal al contribuabililor, având în vedere că majoritatea actelor normative care stabileau şi sancţionau aceste fapte au fost abrogate şi înlocuite cu acte normative noi. Astfel, lista cuprinde 48 infracţiuni şi 32 contravenţii sancţionate de legile financiare, vamale, precum şi de cele care privesc disciplina financiară.