În perioada 28 iunie - 1 iulie 2016, la Iaşi, a fost organizat Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii - INVENTICA 2016, la care Universitatea din Oradea a participat cu 8 brevete de invenţie, obţinând 6 medalii de aur şi o diplomă.

La acest eveniment au participat peste 30 de instituţii din ţară şi din străinătate. Printre cei prezenţi s-au numărat Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Maşini şi Instalaţii destinate Agriculturii şi Industriei Alimentare - INMA Bucureşti, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie şi Petrochimie - ICECHIM Bucureşti, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, precum şi universităţi de prestigiu din Rusia, Taiwan, Armenia, Iran, Ucraina, Moldova etc.

Juriul, format din cercetători din ţară şi străinătate, a recompensat rezultatele cercetării reprezentanţilor Universităţii din Oradea cu 6 medalii de aur şi o diplomă.

Medalia de aur „Gânditorul de la Hamangia” pentru „Procedeu de generare a danturii cilindrice curbe cicloidale” a fost atribuită lui Iulian Stănăşel, medalia de aur Inventica 2016 pentru „Metoda de recuperare a ionului de plumb din soluţii reziduale apoase” au primit-o Georgeta Gavriş şi Oana Delia Stănăşel. Medalia de aur Inventica 2016 pentru „Metoda pentru determinarea în timp real a vitezei reacţiei de hidroliză a amidonului cu amilaze” au primit-o Alina Maria Cărăban, Georget Gavriş, Simona Bungău, Radu Cătălin Ţarcă, Ioan Constantin Ţarcă şi Sanda Monica Filip. Alte medalii de aur au mai primit şi Alina Maria Cărăban, Georgeta Gavriş, Simona Bungău, Alexandrina Fodor, Anda Petrehele şi Ioana Graţiela pentru „Metoda de determinare a acidului ascorbic din fructe”, Traian Buidoş, Florin Blaga şi Iulian Stănăşel pentru un „Dispozitiv modular pentru prelucrarea din aceeaşi prindere a mai multor electrozi utilizaţi la prelucrarea prin eroziune electrică” şi aceiaşi Traian Buidoş, Florin Blaga şi Iulian Stănăşel pentru un „Dispozitiv de poziţionare a electrozilor pe maşina de prelucrare prin eroziune electrică”. O diplomă specială au primit şi Teodor Maghiar, Petru Ungur, Ştefan Roman şi Marcel Roşca pentru „Catod anodic pentru magnetroanele de putere”.