(Lux)tenul subţire cu cheltuială de la buget se ţine!

Chiar dacă consilierul PD-L Mircea Matei nu şi-a reactualizat până ieri declaraţia de avere şi declaraţia de interese aferente anului 2007, zvonurile că acesta şi-ar fi găsit un nou loc de muncă şi un venit pe măsură au fost confirmate chiar de el însuşi. Începând cu luna iunie a anului trecut, pe lângă funcţiile de secretar general al PD-L Bihor, preşedinte PD-L Oradea şi consilier municipal, Mircea Matei o mai deţine şi pe cea de director executiv la firma SC Luxten Lighting Company SA, Filiala Oradea.

În anul 2001 municipalitatea orădeană a concesionat firmei Luxten serviciul de iluminat public pe raza municipiului Oradea pe o durată de 20 de ani. Valoarea lucrărilor conform contractului iniţial este de 4,7 milioane dolari pentru lucrări de modernizare, 2,5 milioane dolari reprezentând lucrări de modernizare suplimentare, 2,7 milioane dolari - lucrări de menţinere şi alte 2,1 milioane dolari - pentru întreţinere. În baza unor acte adiţionale, în perioada 2001-2004 au fost executate lucrări de modernizare în valoare de 9 milioane dolari, pentru care municipalitatea orădeană trebuie să achite timp de 10 ani o rată anuală de un milion dolari. Odată finalizate aceste lucrări, contractul presupune ca în fiecare an Luxten să se ocupe de menţinerea, întreţinerea şi facturarea energiei electrice. Anul trecut, toate aceste activităţi, la care se adaugă şi rata de 1 milion dolari, au costat bugetul local peste 2 milioane euro. Mai mult, conducerea Luxten, avidă după banul public, a împiedicat municipalitatea orădeană să organizeze procedura de licitaţie pentru lucrarea de iluminat public ce trebuie realizată pe DN 76 Oradea - Deva, a cărei valoare se ridica la peste 500.000 lei. Licitaţia era programată să se desfăşoare pe data de 1 august 2007, la doar câteva săptămâni de la data la care consilierul Mircea Matei ocupa funcţia de director executiv. Procedura a fost însă blocată, reprezentanţii Luxten depunând o contestaţie. În final, s-a ajuns la un consens, procedura de licitare fiind definitiv blocată. Voci din cadrul Primăriei Oradea s-au arătat profund nemulţumite de această cedare a conducerii PMO, considerând că, la fel ca şi în cazul contractului cu Drumuri Orăşeneşti, şi contractul cu Luxten ar trebui denunţat. Dacă executivului orădean susţine scoaterea la licitaţie a lucrărilor de asfaltare, acceaşi atitudine ar trebui să o adopte şi faţă de lucrările de iluminat. Însă la conducerea Drumurilor se află un director care nu este înregimentat în rândul PD-L, în schimb directorul Luxten este un membru marcant al PD-L. Cu toate acestea, Mircea Matei se apără declarând că de când este el director nu a semnat niciun contract cu Primăria Oradea. "Nu am semnat niciun act adiţional cu Primăria. Oricum, acesta se negociază la nivelul conducerii PMO şi a conducerii Luxten de la Bucureşti şi abia apoi ar fi supus aprobării Consilului Local. În acest caz, aşa cum prevede legea, eu m-aş abţine", a precizat Mircea Matei.

Totodată, consoarta consilierului Matei, patroana unei agenţii de manechine, începând cu acest an, se află pe statele de paltă ale Serviciului Autorizări din cadrul Arhitectului - Şef, ocupând funcţia de consilier debutant. Concursul a fost suţinut pe data de 17 decembrie 2008, iar încadrarea în muncă s-a făcut începând cu 1 ianuarie 2008. Cu toate că am solicitat conducerii Serviciului Resuse Umane să ne pună la dispoziţie copia după declaraţia de avere, respectiv să posteze documentul pe pagina de internet a Primăriei Oradea, conducerea a refuzat să se conformeze acestei obligaţii legale.