Zece echipaje de elevi din nouă judeţe se întrec la Oradea într-un concurs naţional privind drepturile copiilor. Găzduit de Colegiul Tehnic "Transilvania", concursul naţional "Copiii şi drepturile lor" a ajuns la a patra ediţie, fiind un proiect al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor cu finanţare de la bugetul educaţiei, înscris în Calendarul Activităţilor Educative Naţionale al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Proiectul "Copiii şi drepturile lor" urmăreşte diseminarea informaţiilor din legile care reglementează drepturile copilului - Legea 272/2004, precum şi Legea 217/2003, privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie. "În cadrul proiectului se are în vedere, pe de o parte, informarea elevilor cu privire la existenţa acestor legi şi reglementări, iar pe de altă parte, valorificarea aptitudinilor artistice şi literare ale elevilor exprimate prin realizarea unor desene, eseuri, pliante, afişe", explică inspectorul de specialitate Florin Negruţ.

La ediţia din acest an participă echipaje de câte trei elevi plus un profesor coordonator de la Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu" Oradea, Liceul Teoretic "Nicolae Jiga" Tinca, Seminarul Teologic Liceal Ortodox Cluj, Colegiul Naţional "Ioan Slavici" Satu Mare, Liceul cu Program Sportiv Bistriţa Năsăud, Colegiul Naţional "Gheorghe Muntean Murgoci" Brăila, Grupul Şcolar Agricol Iaşi, Colegiul Economic "Nicolae Titulescu" Baia Mare, Colegiul Tehnic "Miron Costin" Roman şi Liceul Teoretic "Emil Racoviţă" Vaslui.

Ieri s-a derulat proba teoretică a concursului, care a constat din întrebări din problematica drepturilor copilului, urmând ca astăzi să se desfăşoare câteva aplicaţii practice, precum şi vizitarea unor obiective turistice din Oradea. Înainte de debutul propriu-zis al concursului, dr. Pavel Oarcea, coordonatorul Centrului de Recuperare şi Reabilitare a Copiilor cu Dizabilităţi, a prezentat un film documentar despre situaţia copiilor de la Cighid, începând de acum 20 de ani şi până în prezent.

Concursul se va încheia în această seară cu premierea celor mai bune echipaje, juriul acordând diplome şi pentru cel mai bun afiş, cel mai bun pliant, cele mai reuşite fotografii şi cel mai bun eseu. De reţinut că toate probele concursului sunt de echipă, jurizarea fiind făcută ca atare.

Alături de directoarea şcolii gazdă, Maria Ruge, care le-a urat concurenţilor mult succes şi o şedere cât mai plăcută la Oradea, la deschiderea oficială a concursului a participat şi inspectorul general adjunct Ilie Crăciun.