Două incendii au izbucnit, joi, în judeţul Bihor, în unul dintre cazuri flăcările izbucnind la o afumătoare, iar în celălalt focul pornind din cauza unui coş de fum. Din fericire, pompierii au reuşit să stingă incendiile şi nimeni nu a fost rănit.

 

Joi, în urma unui apel primit prin Sistemul Unic 112, în jurul orei 18.50, prin care se sesiza producerea unui incendiu la o gospodărie în localitatea Crâncești, comuna Dobrești, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” a mobilizat la locul indicat de apelant, trei echipaje de pompieri militari, dintre care două de stingere și unul de prim ajutor calificat din cadrul Secției de Pompieri Beiuș. În momentul sosirii echipajelor de stingere, flăcările se manifestau violent la nivelul întregului acoperiș al unei construcţii auxiliare din cadrul gospodăriei, existând riscul extinderii acestora la casă. Timp de aproximativ 2 ore și 15 minute, un efectiv de 12 pompieri militari a acționat cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru localizarea și lichidarea incendiului, protecția locuinței și pentru înlăturarea efectelor negative ale evenimentului. Cauza probabilă a incendiului a constituit-o utilizarea focului deschis în spații închise, în interiorul construcției anexe fiind improvizată o afumătoare. Pagubele înregistrate ca urmare a producerii evenimentului au constat în acoperișul anexei, o afumătoare, o betonieră, un motocultor și aproximativ un metru cub lemne de foc. Pompierii militari au reușit să împiedice propagarea flăcărilor la locuință, care avea un perete comun cu construcția afectată de flăcări, salvând astfel bunuri de o valoare semnificativă. În scopul prevenirii unor astfel de evenimente, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor reaminteşte cetăţenilor obligativitatea respectării următoarelor norme de apărare împotriva incendiilor:  se interzice folosirea afumătoarelor improvizate ori amplasarea acestora în magazii, şuri, remize, sub şoproane sau lângă materiale combustibile. Afumătorile se confecţionează din zidării de cărămidă şi materiale incombustibile şi se amplasează independent de celelalte construcţii din gospodărie;  se interzice folosirea afumătorilor improvizate în podurile clădirilor prin scoaterea unor cărămizi din coş sau neridicarea zidăriei coşurilor deasupra acoperişului ori lăsarea deschisă a uşiţelor de curăţare. Joi seara, echipajele Detașamentului 1 de Pompieri Oradea au localizat și lichidat un incendiu izbucnit la coșul de fum al unei locuințe situate pe strada Sabinelor din municipiul Oradea, flăcările propagându-se și la acoperișul casei învecinate. Incendiul, generat cel mai probabil de coșul de fum neprotejat termic față de materialele combustibile, a fost stins operativ, pompierii limitând pagubele la o grindă din lemn de aproximativ doi metri și la circa un metru pătrat din acoperișul casei învecinate.

Respectaţi normele de prevenire a situaţiilor de urgenţă!

La nivelul județului Bihor, personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” derulează campaniile de informare şi educaţie preventivă R.I.S.C. ” Siguranţa NU e un joc de noroc!” și R.I.S.C. “Renunţă. Improvizaţiile sunt catastrofale!”, scopul acestora vizând salvarea de vieți și bunuri prin conștientizarea cetățenilor asupra riscurilor majore la care se expun prin nerespectarea normelor de prevenire a situațiilor de urgență. Cauzele producerii a numeroase astfel de evenimente sunt legate de necurăţarea periodică a funinginei depuse pe coşurile de fum, neîntreţinerea coşurilor în urma utilizării lor îndelungate, neizolarea faţă de materialele combustibile din structura acoperişurilor şi planşeelor (grinzi, căpriori), neasigurarea etanşării burlanelor şi coşurilor de fum, precum şi existenţa unor coşuri de evacuare a fumului cu terminaţie în spaţiul podului pentru a menţine o temperatură mai ridicată şi pentru afumarea cărnii. Pompierii adresează bihorenilor rugămintea ca, în cazul în care constată prezenţa unor astfel de nereguli la propriile locuinţe să procedeze la înlăturarea lor prin respectarea următoarelor condiţii: coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic, de persoane specializate şi autorizate; în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile; coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile; la trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel putin 10 cm între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului; nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc.; în podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile; gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă); se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.