Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor, în luna iunie a acestui an, au fost controlate 323 de unităţi şi au fost aplicate 408  sancţiuni contravenţionale, dintre care 191 în domeniul relaţiilor de muncă, iar 217 în domeniul securității şi sănătății în muncă. În total, luna trecută, inspectorii ITM Bihor au dat 86 de amenzi, în valoare totală de 776.600 lei.

Tot în cursul lunii trecute, 73 de persoane au fost identificate cu cazuri de muncă fără forme legale de angajare. De asemenea, potrivit datelor furnizate de ITM Bihor, au avut loc 13 accidente de muncă, toate soldate cu incapacitate temporară de muncă și niciun deces. La data de 30 iunie, numărul angajatorilor activi în Bihor este de  20.413, cu un număr de 171.202 salariaţi activi, iar numărul contractelor individuale de muncă active, la data de 30 iunie 2016, în Bihor, este 190.669.

Spre deosebire de luna mai, în cursul iunie 2016, la ITM Bihor s-a depus spre înregistrare o notificare cu privire la intenţia de concediere colectivă. Notificarea se referă la intenţia de concediere colectivă pe parcursul lunii iulie 2016 a unui număr estimativ de 639 salariaţi la nivel naţional, dintre care şapte salariaţi la punctul de lucru din Oradea, din cadrul unei societăţi comerciale care activează în asigurări.

În perioada 13 iunie 2016-24 iunie 2016, s-a desfăşurat Campania naţională privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată, respectarea prevederilor legale referitoare la timpul de muncă şi de odihnă, respectiv verificarea modului de respectare a cerintelor minime de securitate şi sănătate în muncă în unităţi cu profil de activitate sportiv.

În domeniul relaţiilor de muncă, au fost controlaţi 21 angajatori. Dintre aceștia, au fost sancţionaţi 10 angajatori, fiind aplicate 14 sancţiuni contravenţionale, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 13.000 lei. De menționat că a fost identificat un angajator care practica muncă fără forme legale de angajare, fiind depistată o persoană care lucra fără forme legale de angajare. În acest sens, a fost aplicată o amendă în valoare totală de 10.000 lei. În domeniul sănătate şi securitate în muncă, au fost controlaţi 16 angajatori, dintre care 15 au fost sanctionați, fiind aplicate 34 sancţiuni contravenţionale, constând în 34 avertismente. În ce privește statistica registrelor de evidenţă a zilierilor, până la data de 30 iunie 2016 au fost eliberate, urmare solicitărilor angajatorilor, 1.082 de registre speciale de evidenţă a zilierilor.

„Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor susţine respectarea drepturilor celor care muncesc şi nu acceptă sub nici o formă desfăşurarea muncii fără forme legale, urmârind cu prioritate eradicarea acesteia prin aplicarea pârghiilor legale”, a precizat Marius Rotar, inspector şef ITM Bihor.