Frigul nu i-a împiedicat pe orădeni să iasă sâmbătă, la ora 18.00, în Piața Unirii pentru a promova donarea de sânge. Evenimentul a fost o pată de culoare într-o după-amiază înghețată, încălzită doar de căldura sufletească și intenția de a face bine semenilor.

Atmosfera părea una normală cu câteva minute înainte de ora 18.00 în Piața Unirii. Tinerii patinau în spațiul special amenajat, unii își făceau fotografii cu Moșul sau cu bradul de Crăciun din centrul pieței, iar alții își încălzeau degetele de la mâini, încleștate în jurul paharelor cu ceai, capucino sau vin fiert. Din dreapta statuii lui Mihai Viteazul se distribuiau pancarte cu contururi de inimi, iar pe cer pâlpâiau ritmic luminile unei drone. Tinerii care au luat pancartele cu inimi s-au dus în fața scenei acolo unde, în câteva minute, spațiul s-a umplut. Aproximativ jumătate dintre cei care erau așteptați, 4.000, au îndurat frigul pentru a participa la eveniment. Primii care au urcat pe scenă și au vorbit despre eveniment au fost moderatorii, actorii Teatrului Regina Maria, Ioana Dragoş Gajdo şi Andrian Locovei. Ei au fost urmați de mai multe oficialități printre care viceprimarul Florin Birta, reprezentanți ai Prefecturii Bihor, ai DSP Bihor, alături de organizatoarea evenimentului Ligia Burtă - directoarea Centrului de Transfuzie Sanguină Bihor. „Mă bucur că Primăria Municipiului Oradea poate fi partener la un astfel de eveniment, mă bucur că el se întâmplă aici, în Piața Unirii, în atmosfera târgului de Crăciun”, a spus Florin Birta. „Vă iubesc pe toţi! Mă bucur că sunteţi aici şi susţineţi viaţa”, a spus și Ligia Burtă.

Între timp, în Piață au pătruns reprezentanții ISU Crișana care au format o inimă, cu torțe aprinse. A urmat apoi intonarea imnului compus de Ovidiu Iloc pe versurile Laviniei Georgescu Scripcaru, directorul Centrului de Transfuzie din Iaşi și susținut de un cor pregătit de Carmen Vasile de la Facultatea de Arte a Universității din Oradea. Pe ritmul bătăii unei inimi s-a cântat: „Noi suntem armata ce jertfa de sânge/ Ne-o dăm pentru viaţă, speranţă şi bine”. În timp ce s-a cântat toți cei din fața scenei au ridicat deasupra capului cartoanele cu contururi de inimi. Momentul a fost urmat de un miniconcert susținut de Yohanna Grace, soția premierului Dacian Cioloș.

Cartea Recordurilor a monitorizat evenimentul în vederea omologării lui și eliberării certificatului de record. Toate persoanele înscrise on-line care s-au prezentat la check-point-urile din Piața Unirii au primit câte o insignă și vor primi, pe adresele de e-mail, o diplomă de participare. Evenimentul a fost organizat de Centrul de Transfuzie Sanguină Bihor şi Societatea de Medicină Transfuzională „Karl Landsteiner”.