Joi, 7 iulie 2016, grădina Palatului Elisabeta a găzduit ceremonia acordării premiilor concursului „Basmele Reginei Maria”, ajuns la a XI-a ediție. Concursul se află sub Înaltul Patronaj al Altețelor Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu. La concurs s-au înscris 860 de elevi, iar 120 dintre ei au fost premiați.

 

Concursul a căpătat, în timp, caracter internațional. Anul acesta s-au înscris la „Basmele Reginei Maria” elevi din Serbia, Grecia, Turcia și Italia. Premiile au fost înmânate elevilor câștigători de către Principesa Moștenitoare Margareta, în grădina Palatului Elisabeta din București. Competiția literară adresată elevilor are două secțiuni la concursul de creație literară - basm și pagini de jurnal și două secțiuni la concursul de artă plastică - pictură digitală, pictură clasică. Concursul Internațional „Basmele Reginei Maria” se desfășoară începând din anul 2006, la inițiativa Palatului Copiilor din Craiova și a Inspectoratului Școlar Județean Dolj, cu participarea Colegiului Național „Frații Buzești” și a Colegiului Național „Carol I” din municipiul Craiova.

„Mă bucur foarte mult să vă revăd aici, în acest an, pentru că este o mare mândrie pentru mine și pentru soțul meu faptul că „Basmele Reginei Maria” se află la cea de-a XI-a ediție. Anul acesta, avem două secțiuni la concursul de creație literară - basm și pagini de jurnal și două secțiuni la concursul de artă plastică - pictură digitală, pictură clasică. Dovadă că acest proiect se dezvoltă de la an la an cu mare energie din partea tuturor este faptul că am avut concurenți și din afara țării - Serbia, Grecia, Turcia și Italia”, a afirmat Principesa Margareta.

Principesa i-a felicitat pe organizatori și pe participanții la concurs pentru că au ales scrisul și desenul ca mijloace prin care să își exprime creativitatea.

Au participat mai mulți elevi, dar au fost premiați doar 7, toți elevii Școlii Gimnaziale „Oltea Doamna” din Oradea, îndrumați de doamna prof. Mirela Tanc și doamna bibliotecar Dana Teședan.

La Palatul Elisabeta, Principesa Margareta a fost impresionată de numărul mare de câștigători din Bihor, pe una dintre câștigătoare, Diana Tanc, recunoscând-o din anii trecuți. „Mă bucur să remarc prezența constantă a elevilor din Bihor, mai vechi sau mai noi”, a afirmat Principesa Moștenitoare Margareta.

„Suntem onorați că am reușit să fim prezenți anul acesta, într-un număr și mai mare de elevi la premiere, chiar dacă avem de parcurs un drum lung de la Oradea”, ne-a mărturisit prof. Mirela Tanc, cea care i-a îndrumat și însoțit pe elevi la București. „Zilele acestea, bucuriile nu mai contenesc, zilele trecute ne-au încântat rezultatele elevilor noștri la Evaluarea Națională: dintre cei 61 de elevi pe care i-am pregătit la limba și literatura română, 41 au obținut note de 9 și 10 la examen (30 de elevi au obținut note între 9 și 9,90, iar 11 elevi au obținut nota 10), acum ne vedem publicate în volum creațiile literare originale și suntem invitați la palat, pentru premiere... Cine știe ce ne mai rezervă viitorul?”, se mândrește doamna profesoară cu elevii Școlii Oltea.

 

Premianții au fost următorii:

Diana Tanc, premiul I, Creaţie literară, prof. Mirela Tanc

Szabo Riccardo, premiul III, Creaţie literară, prof. Mirela Tanc

Anda Andrişca, premiul II, Creaţie literară, prof. Mirela Tanc

Bianca Nistor, premiul I, Artă plastică, prof. Mirela Tanc

Mara Miszinski, premiul II, Creaţie literară, prof. Dana Teşedan

Nistor Bianca, premiul II, Creaţie literară, prof. Dana Teşedan

Mihai Lacsaghi, premiul III, Artă plastică, prof. Dana Teşedan

Denisa Cracea, premiul III, Artă plastică, prof. Dana Teşedan