Episcopia Romano-Catolică de Oradea este, începând de luni, 26 septembrie, gazda sesiunii de toamnă a Conferinţei Episcopilor Catolici din România. Pe lângă abordarea diferitelor teme de actualitate în viaţa bisericii şi a comunităţilor locale, episcopii reuniţi cu acest prilej în orașul de pe Crișul Repede participă şi la câteva programe oferite din partea diecezei gazdă.

 

Lucrările sesiunii de toamnă a Conferinței Episcopilor Catolici din România au debutat, luni, în orașul de pe Crișul Repede, prilej cu care Excelența Sa Böcskei László, episcopul romano-catolic de Oradea, în calitate de organizator, a adresat celor șaisprezece episcopi prezenți mesajul de bun venit și a prezentat programul celor trei zile de lucrări.

În continuare, Excelența Sa dr. Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București și vicepreședinte CER, i-a invitat pe membrii conferinței să înceapă lucrările aflate pe ordinea de zi. La deschiderea lucrărilor a participat și Excelența Sa Miguel Maury Buendia, nunțiu apostolic la București.

„La iniţiativa Papei Francisc, Biserica Catolică celebrează, în acest timp, „Anul Divinei Milostiviri”. Și programul Conferinţei Episcopale, reunite la Oradea, urmează acest parcurs…”, a declarat Vakon Zsolt, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Romano-Catolice de Oradea.

Astfel, ca exprimare a milostivirii sufleteşti, la finalul primei sesiuni, ierarhii catolici din România s-au deplasat, luni, la Catedrala Episcopală Romano-Catolică din Oradea, unde, la ora 18.30, după ce au păşit pragul Sfintei Porți s-au rugat împreună cu credincioșii orădeni și preoții diecezei, sosiți special pentru această ocazie, la mormântul episcopului Tempfli József.

Lucrările au continuat, în acelaşi spirit, pe parcursul zilelor următoare, în program fiind prevăzute și alte activități cu caracter pastoral.

Astfel, ieri, membrii Conferinței Episcopilor Catolici din România au vizitat Centrul rezidenţial de îngrijire socială „Sfânta Elisabeta” din cadrul Asociației Caritas Catolica Oradea, unde au avut o scurtă întâlnire cu rezidenții îngrijiți și conducătorii asociației. Programul a continuat cu o vizită în Cetatea Oradea, unde distinșii oaspeți s-au recules la vestigiile vechii catedrale episcopale din Oradea şi au participat la vernisarea unei expoziţii organizate de Episcopia Romano-Catolică, respectiv Muzeul Cetății și al orașului Oradea. Expoziția, care a luat naștere sub genericul „Moștenirea a 900 de ani - capitole din istoria Episcopiei Romano-Catolice de Oradea”, este amenajată pe o suprafaţă de 190 metri pătraţi, conţinând 40 de panouri cu compoziţii explicative din istoria Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, precum şi peste 50 de piese originale de orfevrărie, artă devoţională, textile liturgice, carte veche şi documente.

Aseară, începând cu ora 18.30, toţi membrii CER, împreună cu nunțiul apostolic și preoţii prezenţi au celebrat o liturghie solemnă în biserica din Cetate, acest moment fiind unul de excepţie în viaţa Episcopiei Romano-Catolice de Oradea.