În ciuda faptului că pornea cu prima șansă, campioana României a trebuit să se întrebuințeze serios pentru a-și adjudeca cel de-al 5-lea succes în Liga Națională. Așadar, CSM CSU Oradea a învins în etapa a 8-a pe BC Timișoara, cu scorul de 84-82 (21-19, 20-20, 27-24, 16-19), după un coș de 3 puncte marcat de Martin Zeno atunci când mai erau 12 secunde până la fluierul final.

Poziția ocupată în clasament (locul al 3-lea) de către echipa bănățeană reflectă în mare măsură potențialul acestei echipe care arată mult mai bine față de sezonul trecut. În aceste condiții, orădenii au fost nevoiți să muncească serios pentru a se impune, iar victoria a fost obținută grație inspirației lui Matin Zeno, care a înscris de la distanță cu 12 secunde înainte de final. Totuși, trebuie menționat că antrenorul Cristian Achim nu a putut conta pe Sean Denison. Absența canadianului a cauzat modificări în jocul orădenilor, iar imporvizațiile tactice nu au dat rezultate. Cu un prim 5 alcătuit din Mirkovic, Pasalic, Nicolescu, Nicoară și Țibîrnă, Oradea a început excelent meciul, conducând cu 17-6 în minutul 6. În acest interval, Bogdan Țibîrnă a evoluat excelent, marcând 10 puncte, dar a și comis 2 greșeli personale, fapt pentru care a fost înlocuit. În absența unei alternative pe bancă, Cristian Achim a fost nevoit să imporvizeze, utlizându-l pe Nicoară pe poziția de pivot (5) și pe amercianul Sean Barnette la poziția 4. Mutarea tactică nu a funcționat, asfel că bănățenii s-au apropiat la doar două puncte (21-19) până la terminarea primelor 10 minute. Sfertul al doilea a fost unul echilibrat chiar dacă oaspeții s-au aflat la conducere preț de câteva minute, astfel că la pauză tabela de marcaj indica 41-39 pentru gazde.

Martin Zeno, decisiv pe final

Cele 27 de puncte marcate de orădeni pe parcursul sfertului al treilea arată că lucrurile au funcționat bine în ofensivă. Totuși, apărarea nu a fost la cel mai înalt nivel, echipa din Banat, mai cu seamă prin Mladen Jeremic, înscriind 24 de puncte. Secvența decisivă s-a desfășurat pe muchie de cuțit. Dacă în minutul 31 roș-albaștrii conduceau cu 8 puncte diferență (71-63), după descalificarea lui Bogdan Țibîrnă pentru 5 greșeli personale lucrurile s-au precipitat. Fără un pivot de meserie CSM CSU a fost dominată de BC Timișoara la capitolul recuperări, astfel că, atunci când mai erau 30 de secunde până la final, oaspeții au egalat la 80. Cel care nu a fost de acord ca bănățenii să se impună la Oradea a fost Martin Zeno. Americanul, atunci când mai erau 12 secunde până la terminarea partidei, și-a asumat responsabilitatea unei aruncări de la distanță, procedeu care i-a reușit și care practic a consfințit soarta meciului. Următoarea apariție a orădenilor în fața propriilor suporteri va avea loc miercuri, de la ora 19.00, atunci când se va disputa duelul din Liga Campionilor cu echipa Khimik Yuzhne, campioana Ucrainei.

CSM CSU Oradea: Mirkovic 13 puncte (2x3 p), Zeno 13 (2), Mandache 11 (1), Barnette 14, Petrișor, Nicoară 8, Comagic 2, Țibîrnă 14 (2), Pasalic 7 (1), Nicolescu 2 și Sergiu Pop. Antrenor: Cristian Achim.

BC Timișoara: Andrieș, Jeremic 11 (1), Klomatina 14 (1), Otasevic 11 (2), Popa-Calotă 12, Păun 7, Drăgușin 4, Diaz 18, Rambo 5 (1). Antrenor: Nenad Mandic

Alte rezultate din etapa a 8-a: BC Mureş - CSU Sibiu 68-74 și Dinamo – Steaua 73-96. Partidele U BT Cluj – SCM U Craiova și BCM U Pitești – Olimpic Baia Mare s-au disputat ieri după închiderea ediției. Phoenix Galați a stat.