Investitorii sud-coreeni au rămas cu buzele umflate
Consilierii locali orădeni s-au reunit în cursul zilei de ieri într-o şedinţă extraordinară pentru a dezbate o nouă strategie de construcţie a parcului industrial ce se preconizează a fi amplasat în faţa Cimitirului Municipal. În şedinţa precedentă a Consiliului Local, aceiaşi consilieri au aprobat ca pe acelaşi amplasament să fie ridicat şi un complex comercial pentru producerea de monitoare LCD.
Hotărârea facilitează acordarea unui teren de 32 hectare firmei Hanil Electronics, care produce monitoare LCD pentru Samsung. După parafarea înţelegerii, la doar o săptămână, conducerea Administraţiei Imobiliare Oradea îşi modifică radical poziţia, anunţând că ar dori să revoce hotărârea privind cele 32 de hectare, iar cele 140 de ha de pe strada Ogorului intenţionează să le pună la dispoziţia unor investitori cehi, în vederea construirii unui parc industrial. Modul superficial în care cei de la AIO au abordat această problemă a avut repercusiuni grave asupra evoluţiei ulterioare a problemei. În primul rând, Instituţia Prefectului Judeţului Bihor a dat, zilele trecute, aviz de nelegalitate hotărârii privind vânzarea terenului către Hanil. Apoi, au apărut primele zvonuri cu privire la neseriozitatea firmei Hanil, care, la Palota, unde are închiriate nişte hale, nu şi-ar fi achitat chiria şi utilităţile, lucru negat de către reprezentanţii Hanil. Încet, încet, cei din Primăria Oradea au început să se contrazică în declaraţii. Dacă directorul AIO, Marcel Boloş, susţine ideea că vânzarea celor 140 de hectare de pe Ogorului trebuie să se facă către un singur investitor, nu pe parcele, primarul Mihai Groza încearcă să se disculpe faţă de neparafarea înţelegerii cu Hanil dând vina pe reprezentanţii mass-media, care ar fi singurii vinovaţi pentru neînţelegerile create.
Cum noua ofertă a CTP Invest pare să fie mult mai atractivă decât cea primită de la Hanil, cei din AIO au decis să le întoarcă spatele celor de la Hanil, ascunzându-se în sapatele unor proceduri identificate ca nelegale, tot din cauza amatorismului şi lipsei de profesionalism a funcţionarilor AIO. Toate aceste conflicte şi neînţelegeri ar fi putut fi evitate, dacă angajaţii AIO ar fi dat dovadă, de la început, de mai multă corectitudine. Acest aspect a fost sesizat chiar şi de consilierii locali orădeni, nemulţumiţi, la rândul lor, de modul în care executivul a înţeles să trateze o astfel de problemă. "Cei din Primărie au militat cu multă căldură pentru încheierea acestei afaceri cu Hanil. Acum vin şi le întorc spatele. Nu mi se pare o modalitate prea europeană de a proceda", a declarat Mihai Drecin, consilier PRM.
Pentru a-şi spăla ruşinea, executivul orădean a găsit o nouă modalitate de a se debarasa de coreeni.
Cum hotărârea de luna trecută privind Hanil nu este legală, executivul a venit ieri cu un nou proiect de hotărâre. Aleşii locali au avut de aprobat, în cursul şedinţei de ieri, un caiet de sarcini privind scoaterea la licitaţie a celor 140 hectare de teren de pe Ogorului. Scenariul pare să fie următorul: CTP vine şi cumpără întreaga suprafaţă, iar în cadrul acestui parc industrial cei de la Hanil vor putea veni să-şi deschidă fabrica de monitoare, lucru care, în mod evident, nu pare să fie pe gustul coreenilor. În plus, cei de la Hanil, care pentru investiţia lor au nevoie de doar 32 de hectare, dacă vor să aprticipe la licitaţie, trebuie să cumpere întregul pachet de 140 hectare. Condiţiile impuse în caietul de sarcini a ridicat numeroase semne de întrebare consilierilor locali, care, în schimbul lămuririlor cerute, s-au trezit cu acuzaţii din partea angajaţilor Primăriei Oradea. Consilierii au fost nemulţumiţi de faptul că preţul de vânzare a terenului poate fi şi jumătate din valoarea estimată a acestuia. În aceste condiţii, au solicitat ca expertiza să fie efectuată de către doi evaluatori. Aleşii locali au mai cerut investitorului ca aici să fie amenajat un centru expoziţional. O altă problemă ridicată este faptul că, la această oră, terenul nu este trecut în proprietatea municipiului, în CF figurând, printr-o eroare, Statul Român. "Nu este proprietatea noastră acest teren. Cum putem să-l vindem?", se întreba consilierul Mihai Manea. Conducerea AIO a dat asigurări că procedura de înscriere pe municipiu în CF a terenului a fost demarată, uitând să precizeze că aici funcţionează, cu regim special, un depozit al Unităţii de Tancuri, iar mutarea acestuia impune o lungă procedură. Consilierii UDMR au ridicat şi problema faptului că în cazul în care firmele străine vor avea în Oradea doar punct de lucru, taxele ce li se aplică nu vin la bugetul local, ci merg în bugetele localităţilor unde au sediul principal. Reprezentanţii Primăriei i-au asigurat pe consilieri că ajutoarele de stat oferite investitorilor sunt suficient de atractive pentru a demara investiţii de milioane de euro. În compensaţie, facilităţile fiscale pe care Consiliul Local s-a angajat să le suporte vor cădea în sarcina Guvernului. "Regulamentul de acordare de facilităţilor a fost lovit de nulitate", a precizat viceprimarul cu atribuţii de primar Mihai Groza.
Rămâne de văzut, după ce Primăria a întors spatele firmei Hanil, cât de benefică a fost această strategie şi în ce măsură cei de la CTP Invest se vor ţine de cuvânt şi se vor prezenta la licitaţia pentru parcul industrial.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.