Trei blocuri ANL pe Calea Aradului
Viceprimarul Rozalia Biro a anunţat că datorită proiectului care vizează lărgirea drumului de centură al Oradiei, blocurile ANL vor fi construite pe Calea Aradului, nu pe Calea Sântandreiului după cum era proiectul iniţial. "Lărgirea drumului de centură ar fi lăsat o lăţime de doar cinci metri de la blocuri până la şosea", a declarat Biro, adăugând că au fost făcute demersuri pentru aprobarea noului amplasament, precum şi pentru mărirea numărului de apartamente, de la 108, cât prevedea proiectul iniţial, la 132 de apartamente. "Studiul de fezabilitate va fi predat vineri (n.r. - azi)", a precizat viceprimarul Oradiei, care a adăugat că vor fi construite trei blocuri cu parter, trei etaje şi mansardă. "Majoritatea apartamentelor vor avea două camere, dar vor fi şi câteva garsoniere şi apartamente cu trei camere. Sperăm că în luna august sau septembrie să aibă loc licitaţia pentru executarea lucrărilor", a menţionat Rozalia Biro.

Ajutoare pentru pensionari în funcţie de situaţia lor materială
Viceprimarul Rozalia Biro a declarat că, studiind serviciile acordate de administraţia locală din Debreţin pensionarilor, a observat că gratuităţile sunt oferite de primăria maghiară în funcţie de necesităţi. Astfel, Biro consideră că în viitor ar fi mai oportun şi mai eficient să se facă o clasificare a pensionarilor în funcţie de situaţia materială a acestora. "Vom acorda ajutoare mai multe pentru cei mai săraci şi mai puţine celorlalţi", a precizat viceprimarul UDMR, adăugând că administraţia locală s-ar putea implica în ajutorarea pensionarilor în a-şi găsi locuri de muncă cu timp de lucru redus.

Ghilea, în cărţi pentru Primăria Oradea
Consilierul local Nicuşor Lepădatu nu se mai numără printre posibilii candidaţi ai PD-L la fotoliul de primar al municipiului Oradea. Locul său pe lista trimisă la Bucureşti a fost luat de vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Gavrilă Ghilea. El se alătură astfel lui Mihai Groza - primar interimar al Oradiei, Mircea Matei - consilier local şi secretar general al PD-L Bihor şi Gheorghe Carp - manager al Spitalului municipal "Dr. Gavril Curteanu". Ghilea susţine că i s-a cerut să candideze, confirmând astfel zvonurile potrivit cărora Mircea Matei nu se mai bucură de o susţinere atât de mare în partid după ce ziarul "Crişana" a dezvăluit modul în care concubina sa, Daniela Pusta, a obţinut un apartament din fondul locativ de stat, în buricul târgului, contra a doar 10.000 de euro, dar şi a faptului că a devenit director la firma Luxten, partener vechi al Primăriei Oradea.

"Până acum 40 de candidaţi au şanse să intre cel puţin în turul doi"
Preşedintele PSD Bihor, Mihai Bar, pare optimist în ceea ce priveşte rezultatele la alegerile locale. Astfel, potrivit lui Bar, nu mai puţin de 40 dintre candidaţii stabiliţi până acum au şanse mari cel puţin să intre în turul doi al alegerilor dacă nu chiar să câştige fotoliile de primari. Pe de altă parte, în privinţa preşedinţiei Consiliului Judeţean, liderul PSD se arată mai sceptic, având în vedere că proiectul legii electorale prevede alegerea acestuia prin vot uninominal într-un singur tur de scrutin. "Şapte judeţe din Ardeal aproape sigur vor fi perdante dacă se păstrează acest sistem de vot într-un singur tur", a declarat Mihai Bar. Totodată, preşedintele PSD Bihor susţine că partidul din care face parte va susţine adoptarea legii electorale care prevede introducerea votului uninominal pentru alegerea membrilor Parlamentului. "În Bihor, vom acoperi cel mai bine cele 10 mandate de potenţiali parlamentari. Nu mă tem de manelişti, avem oameni pregătiţi. Prin introducerea votului uninominal nu va mai fi război în partid pentru stabilirea listelor, ci vor fi 10 colegi care se vor bate pentru mandatele de parlamentari", a mai precizat Mihai Bar.


Discuţii cu societatea civilă
Preşedintele PNL Oradea, Lucia Varga, organizează, luni, 18 februarie, începând cu ora 10.00, la Hotel Melody, o discuţie informală despre problemele din Oradea care să aibă drept finalitate conturarea unor acţiuni concrete în vederea determinării autorităţilor şi factorilor responsabili să remedieze sau să implementeze soluţii pentru acestea. Liderul liberal a invitat la această acţiune ONG-uri, federaţii patronale şi studenţeşti, asociaţii profesionale. Discuţiile se vor axa pe probleme din domenii precum sănătate, educaţie, transport public, mediu, fiscalitate.

Sprijin pentru cadrele didactice
Deputatul Eduard Hellvig consideră necesară acordarea unei indemnizaţii în bani pentru cadrele didactice din mediile
preuniversitar şi universitar. În acest sens, parlamentarul de Bihor a adresat o interpelare ministrului Educaţiei, Cristian Adomniţei, prin care propunea acordarea unei astfel de indemnizaţii în valoare de 80 lei pe lună. Totodată, Hellvig i-a solicitat ministrului să precizeze dacă prevederile bugetare pentru învăţământ din acest an fac posibilă punerea în practică a acestei propuneri începând cu anul şcolar, respectiv academic 2008-2009, dar şi să menţioneze modul în care poate sprijini această iniţiativă. De asemenea, deputatul bihorean a susţinut o declaraţie politică în plenul Camerei Deputaţilor în acesată problemă.